În Varșovia, EcoLogicStudio, o companie de arhitectură și inovație cu sediul la Londra, a proiectat un loc de joacă inovativ care asigură purificarea aerului utilizând biotehnologia algelor.
Capitala Poloniei este considerată unul dintre cele mai poluate 50 de orașe ale Europei, aproape două treimi din grădinițe sunt situate în zone puternic poluate. Proiectul AirBubble a fost elaborat pentru a crea un microclimat în care copiii să se poată juca în timp ce respiră aer curat.
EcoLogicStudio a fost fondată în 2005 cu scopul de a valorifica designul „sistemic”, o metodă definită prin „combinarea și integrarea gândirii sistemice, designului computațional, biotehnologiei și prototipării”.
Din punct de vedere structural, stâlpii din lemn formează un spațiu cilindric care este acoperit de o membrană copolimer de etilenă-tetrafluoretilenă pentru izolație. Între stâlpi sunt instalate 52 de bioreactoare din sticlă care conțin 520 de litri de culturi de alge verzi vii și care sunt capabile să filtreze 200 de litri de aer pe minut. La partea superioară, o membrană conică inversată stimulează și mai mult recircularea aerului și ventilația naturală pentru a menține zona de joacă curată.
Algele din bioreactoare se hrănesc în esență cu molecule poluante și dioxid de carbon și, în schimb, eliberează oxigen curat în microclimat. Energia este furnizată de o combinație de energie solară și energie cinetică emisă de copiii care sar și aleargă în timp ce se joacă.
De asemenea, a fost instalat un sistem integrat de monitorizare AirBubble care măsoară poluarea aerului urban în timp real. Datele colectate în luna mai 2021 au sugerat că AirBubble a reușit să absoarbă 97% din azotul poluant din aer și 75% din particulele solide.
În următoarele câteva luni, AirBubble va servi drept „laborator urban”, studiind rolul biotehnologiei în combaterea poluării aerului și atenuând efectul acesteia asupra sănătății copiilor.
Conceptul AirBubble („bula de aer„) sună ca ceva care se poate găsi în societatea distopică descrisă în cărțile lui George Orwell. Și totuși, din păcate, acesta devine realitate. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 93% dintre copiii din lume trăiesc în ceea ce OMS consideră zone cu niveluri dăunătoare de poluare a aerului, 630 de milioane dintre ei având sub 5 ani. Până când nivelurile de poluare vor fi abordate într-o manieră durabilă, AirBubble va servi ca o avertizare a acestei realități iminente.
Sursa: https://www.ecologicstudio.com