Airly – platformă bazată pe inteligență artificială care oferă date în timp real despre calitatea aerului

Compania poloneză Airly și-a asigurat 3,3 milioane euro printr-un program de finanțare pentru a-și extinde platforma de calitate a aerului bazată pe inteligență artificială. Platforma va permite accesul global la date istorice și în timp real despre calitatea aerului.

Serviciile Airly constau în instalarea a suficienți senzori pentru a furniza rapoarte locale în timp real despre calitatea aerului. Peste 600 de guverne locale și municipalități din Asia și Europa folosesc deja Airly, iar compania va deschide în curând birouri în Marea Britanie și SUA. Potrivit Forbes, în orașul Jakarta exista un singur senzor care monitoriza poluarea. Acum, datorită Airly, sunt 100.

Pentru a măsura poluanții cheie, se folosește un laser pentru particule (PM1, PM2.5, PM10) și o metodă electrochimică pentru NO2, O3, SO2 și CO. De asemenea, pentru o analiză și mai bună a calității aerului, s-au încheiat contracte de colaborare cu companii de transport locale, pentru a se echipa cu senzori autovehiculele și scuterele.

Senzori pentru monitorizarea calității aerului conectați la o platformă dotată cu inteligență artificială
Foto: Airly

Programul de finanțare a fost manageriat de Firstminute Capital, un fond de risc în stadiu incipient cu sediul la Londra, și susținut de 30 de fondatori unicorn și companii de strategie globală. De asemenea, la program au participat și câțiva investitori privați, inclusiv fondatorul Uber, Garrett Camp, editorul-șef fondator al WIRED David Rowan, și Ferry Heilemann, cofondatorul Leaders for Climate Action.

CEO-ul și co-fondatorul Airly, Wiktor Warchałowski, a spus că „aerul poluat este o ciumă pentru sănătatea noastră – este ca o pandemie cu încetinitorul. Îmbunătățirea calității aerului trebuie să fie în centrul reconstrucției mondiale post-pandemie, iar Airly reprezintă primul pas către orașe fără poluare. Prin această finanțare, ne putem extinde amprenta globală pentru a sprijini și mai multe orașe, companii și comunități în eforturile de a reduce poluarea aerului și a oferi date și informații utile”.

Odată ce compania își va îmbunătăți platforma și algoritmii de inteligență de mediu, fondurile rămase vor fi folosite pentru a-și extinde echipa în mai multe țări, inclusiv prin înființarea unor birouri în Marea Britanie și SUA. Până la sfârșitul acestui an, compania își propune dublarea numărului de angajați, ajungând la 70 de persoane.

Surse: https://airly.org/en/

Din aceeași categorie