Ambalaje biodegradabile

Eurodeputații au aprobat interzicerea din 2021 a produselor din plastic de unică folosință precum farfurii, tacâmuri sau paie.

Parlamentul a votat cu 560 de voturi pentru, 35 împotrivă și 28 de abțineri acordul convenit cu miniștrii UE, se arată într-un comunicat al servicului de presă al PE.

Următoarele produse vor fi interzise în UE din 2021:

– tacâmuri din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare)
– farfurii din plastic de unică folosință
– paie din plastic
– bețișoare de urechi din plastic
– bețișoare din plastic pentru baloane
– produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat.

De asemenea, statele membre vor trebui să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticle din plastic până în 2029 și un obiectiv de 25% de conținut reciclat pentru sticlele de plastic până cel târziu 2025, ce va creste până la 30% în 2030.

Mai mult, textul consolidează principiul “poluatorul plătește”, mai ales pentru tutun, prin introducerea răspunderii extinse a producătorilor. Acest concept se va aplica și în cazul echipamentelor de pescuit pentru a se asigura că producătorii, nu pescarii, sunt cei care preiau costurile colectării năvoadelor pierdute în ape.

Reglementările prevăd de asemenea obligativitatea etichetării cu privire la impactul negativ asupra mediului al aruncării pe stradă a filtrelor de țigări de plastic, precum și a paharelor de plastic sau a șervețelelor umede.

Raportorul Frederique Ries (ALDE, Belgia) a declarat: “Aceste reglementări vor reduce impactul negativ asupra mediului cu 22 miliarde de euro – costul estimat al poluării cu plastic în Europa până în 2030. Europa are acum un model legislativ ce trebuie apărat și promovat la nivel internațional, având în vedere natura globală a problematicii poluării marine cauzate de plastic. Acest lucru este esențial pentru planetă”. Potrivit Comisiei Europene, mai mult de 80% din deșeurile marine sunt din plastic. Produsele vizate de această legislație constituie 70% din totalul deșeurilor marine. Din cauza vitezei lente de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plajele din UE și din întreaga lume. Urme de plastic sunt găsite în organismele marine precum broaște țestoase, foci, balene și păsări, dar și în pește și fructe de mare, de aici fiind prezente în lanțul alimentar uman, se mai arată în comunicatul PE.

Din aceeași categorie

Leave a Comment