ALIANȚA PENTRU NATURĂ, pe lângă structurile județene, a cooptat specialiști din diverse domenii, care au drept obiective protecția mediului, dezvoltarea durabilă și activitatea sustenabilă, și care sunt organizați în Departamente de specialitate (Energie, Programe de Mediu, Finanțări, Acțiuni Civice de Mediu, Agricultură Ecologică, IT, Medicină etc). Concret, propunem încheierea de parteneriate între ALIANȚA PENTRU NATURĂ și instituțiile administrației publice (primării, consilii județene), în domeniul programelor de mediu și conexe, care să aibă ca obiect, pe termen scurt și mediu, următoarele direcții concrete de colaborare: 1. Elaborarea și implementarea Planului de…
citește mai mult...Blog
Prezentare
De ce Alianța Pentru Natură? Dovedim tot mai clar, în ultimul timp, că nu ne respectăm nici pe noi și cu atât mai puțin natura în care trăim. Inconștiența cu care terorizăm mediul înconjurător frizează lipsa instinctului de conservare. Suntem un exemplu prost pentru generațiile viitoare. Ne comportăm ca și cum totul ni se cuvine, acum și aici. Alianța Pentru Natură este o platformă civică, ce își dorește să aducă în centrul interesului comun nu numai Omul, ci și Natura. Nu avem cum să fim sănătoși și fericiți într-o natură…
citește mai mult...HeavyFinance – fintech pentru finanțarea tehnologiilor climatice din sectorul agricol
Potrivit Băncii Mondiale, agricultura generează în prezent 19-29% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), procent care urmează să crească în continuare pe măsură ce alte sectoare industriale își reduc emisiile. Aceasta face din agricultură o parte majoră a problemei climatice. Practicile de gestionare regenerativă a solului pot ajuta la reducerea emisiilor și pot ajuta fermele să devină mai rezistente, dar mulți fermieri nu se pot califica pentru împrumuturile necesare. Dar acum, fintech-ul european HeavyFinance își propune să îi ajute. Startup-ul conectează fermierii cu investitorii, oferind scheme…
citește mai mult...Heliogen – tehnologie inovativă care utilizează inteligență artificială pentru a produce energie solară
Compania californiană Heliogen a dezvoltat un concentrator solar care utilizează un software avansat de viziune computerizată pentru a orienta cu precizie o serie de oglinzi care reflectă lumina soarelui către un receptor instalat în vârful unui turn. Dotat cu inteligență artificială (AI), sistemul modular poate furniza energie regenerabilă la preț redus sub formă de căldură, energie electrică sau hidrogen verde, oricum și oricând este nevoie. HelioHeat™ este tehnologia de generare a energiei termice fără carbon, la temperaturi ultra-înalte, prin adăugarea unei turbine cu CO2 supercritic, pentru a alimenta procesele tehnologice…
citește mai mult...Linx P9 – aeronavă cu decolare și aterizare verticală, cu 40% mai eficientă decât un elicopter
ARC Aerosystems a prezentat „cea mai avansată aeronavă cu nouă locuri din lume”, o soluție rentabilă și cu emisii reduse de carbon pentru călătorii interurbane Pentru călătoriile interurbane, transportul aerian este notoriu dăunător pentru mediu. Avioanele poluează atmosfera, eliberând o serie de gaze cu efect de seră, producând efecte puternice de încălzire. Din fericire, startup-ul britanic ARC Aerosystems se pregătește să fie un jucător în atenuarea emisiilor din sectorul aviației cu noile sale avioane de pasageri, cu design unic. ARC Linx P9 a fost numit „cea mai avansată aeronavă cu…
citește mai mult...RheEnergise – fluid de înaltă densitate care eficientizează echilibrarea energetică prin hidro-pompare
Sursele de energie curată, cum ar fi cele solare și eoliene, sunt mult mai prietenoase cu mediul decât combustibilii fosili, dar sunt mai puțin fiabile. Din ce în ce mai mult, companiile energetice consideră hidro-pomparea ca modalitate de stocare a excesului de energie regenerabilă. Dar sistemele hidroenergetice convenționale actuale nu pot asigura o eficiență maximă pentru utilizarea energiei din surse regenerabile. Sistemul High-Density Hydro dezvoltat de RheEnergise pompează un fluid special, de înaltă densitate, între două rezervoare de stocare situate la altitudini diferite, în perioadele de cerere redusă, când prețul…
citește mai mult...EIT Climate-KIC
În avangarda inovării pentru accelerarea tranziției către o societate zero-net, rezistentă la schimbările climatice Tranziția către moduri mai durabile de producție și consum a devenit una dintre marile provocări ale vremurilor noastre, iar tehnologiile inovative joacă un rol determinant. Introdusă în 2014, Schema Regională de Inovare (RIS) a fost creată de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) pentru a reduce decalajul de inovare existent între diferite țări europene. Programul a rezultat dintr-o schemă structurată de informare transmisă către toate Comunitățile de cunoaștere și inovare (CCI) ale EIT, pentru a…
citește mai mult...Build Solar – cărămidă de sticlă care colectează energia solară
Materialul îmbunătățește izolarea clădirii și reduce facturile la electricitate În Marea Britanie, capacitatea solară fotovoltaică a atins 12 gigawați de energie în 2021. Cu toate acestea, MCS (Schema de certificare a microproducției) estimează că doar aproximativ 900.000 din cele 24 de milioane de case din țară se bazează în prezent pe energie solară. Există mult loc de creștere și una dintre cele mai simple modalități de a încorpora generarea de energie regenerabilă într-o locuință, clădire comercială sau de birouri este prin încorporarea tehnologiei în materialele de construcție. Profesorul Tapas Mallick…
citește mai mult...Net Zero Glass – ferestre zero-net care reduc costurile de climatizare ale clădirilor
Clădiri întregi pot fi modernizate cu ferestre eficiente din punct de vedere energetic Criza energetică afectează pe toată lumea, iar situația s-a agravat odată cu invazia Ucrainei. Ceea ce a devenit evident de-a lungul anilor este că, pe măsură ce prețurile la energie au crescut, produsele și tehnologiile ineficiente au contribuit din ce în ce mai mult la creșterea costurilor de încălzire pentru clădirile mai vechi. De exemplu, o clădire cu ferestre ineficiente va pierde aproximativ două treimi din căldura interioară. În prezent, compania LuxWall, companie finanțată de Breakthrough Energy…
citește mai mult...WiTricity – încărcare wireless pentru autobuzele electrice autonome
Transportul rutier este responsabil de 16% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, ceea ce face ca implementarea vehiculelor electrice (EV) să fie vitală pentru decarbonizarea acestui sector. Startup-ul american WiTricity, cu sediul în Massachusetts, lider în încărcarea fără fir pentru vehicule electrice, intenționează să facă acest lucru eliminând neplăcerea încărcării prin plug-in. Startup-ul a încheiat recent un parteneriat cu Yutong Bus, producătorul de autobuze de top din China, oferind încărcare wireless pentru autobuzele sale autonome. Eliminând necesitatea cablurilor de conectare, încărcătoarele WiTricity Halo simplifică experiența de încărcare…
citește mai mult...FITS – platformă plutitoare pentru generarea continuă de electricitate din râuri
Pe măsură ce lumea trece la surse regenerabile de energie, una dintre principalele probleme este că resursele naturale utilizate – precum energia eoliană sau solară – sunt intermitente, ceea ce înseamnă că energia nu poate fi creată în mod constant. Cu toate acestea, există surse constante de energie regenerabilă, inclusiv energia mareelor și energia hidro-cinetică (energie „de curs de râu”). Startup-ul britanic Achelous Energy a dezvoltat o platformă solară și hidro-cinetică plutitoare în flux (FITS) care valorifică potențialul de generare de energie al debitelor constante ale râului. Dispozitivul constă dintr-o…
citește mai mult...„Smart Plastic” – un pas înainte către materiale rezistente și flexibile pentru robotică și electronică
Având ca sursă de inspirație lumea ființelor vii, de la copaci la crustacee, cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin, SUA, și-au propus să creeze un material plastic asemănător multor forme de viață, care să fie dur și rigid în unele cazuri sau moale și elastic în altele. Succesul lor constituie o premieră, întrucât se folosește doar lumină și un catalizator pentru a modifica proprietăți precum duritatea și elasticitatea moleculelor de același tip, ceea ce a condus la apariția unui nou material care este de 10 ori mai dur decât…
citește mai mult...