Bloomberg: Lumea poate evita o catastrofă climatică doar dacă noile angajamente climatice vor fi respectate

Noile angajamente zero net [prezentate la COP26] pot apropia acordul global privind clima de ținta de 1,5°C, dar sunt posibile rezultate mai slabe dacă țările nu își vor îndeplini promisiunile.

Conform unei analize recente, noile angajamente zero net prezentate la summit-ul Națiunilor Unite asupra climei au născut o speranță vagă, dar viabilă, că lumea ar putea evita o catastrofă climatică, dar rezultate mai slabe rămân posibile dacă țările nu își vor respecta promisiunile.

Unul dintre obiectivele reuniunii summit-ului COP26 este de a menține vie șansa de limitare a încălzirii globale la 1,5°C față de perioada preindustrială. Acesta este nivelul pe care oamenii de știință spun că oferă umanității cele mai mari șanse de a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Temperaturile au crescut deja cu 1,1°C, provocând evenimente meteorologice extreme, cum ar fi incendii de vegetație, secetă și inundații devastatoare.

Cele mai recente planuri pentru 2030 de reducere a emisiilor în cadrul Acordului de la Paris încă nu merg suficient de departe, arată un studiu Climate Action Tracker. Dar dacă cele 197 de guverne reunite la Glasgow vor îndeplini tot ceea ce au anunțat, inclusiv angajamentele pe termen lung și pe termen scurt, planeta se va încălzi cu 1,8°C. Aceasta este o îmbunătățire semnificativă față de prognoza de 2,1°C prezentată de către Agenția Internațională pentru Energie înainte de summit-ul privind clima în curs de desfășurare la Glasgow. O parte a problemei este că țările își pot alege propriile linii de referință și scenarii. O astfel de variabilitate face dificil de spus dacă, luate împreună, angajamentele naționale sunt suficiente pentru a atinge obiectivul de 1,5°C. Pentru a ține seama de incertitudine, analiștii CAT au combinat promisiunile în patru scenarii.

Cel mai bun rezultat posibil, de 1,8°C, reflectă îndeplinirea unui număr mare de noi angajamente zero net ale unora dintre cei mai mari poluatori globali, chiar dacă multe angajamente nu prezintă detalii. Aproape 90% din emisiile globale sunt acum acoperite de angajamente de atingere a neutralității carbonului, potrivit BloombergNEF.

Un alt scenariu ia în considerare doar obiectivele zero net care au fost înaintate oficial la ONU, în documente cunoscute sub numele de Contribuții determinate la nivel național (NDC – Nationally Determined Contributions). În acest scenariu, încălzirea va crește la 2,1°C. India, al treilea cel mai mare poluator global, a anunțat la COP26 un obiectiv zero net pentru 2070, dar nu a prezentat oficial noua țintă la ONU.

Prognoza de temperatură a CAT crește la 2,4°C dacă se consideră doar țintele pentru 2030 din NDC-uri. Aceste angajamente asigură reducerea emisiilor cu până la 17%, cu mult mai puțin decât procentul de 50% necesar pentru a menține temperaturile la obiectivul de 1,5°C, în conformitate cu Acordul de la Paris. O analiză ONU a NDC-urilor prezentate înainte de COP26 a indicat o încălzire cu 2,7°C.

Curba previzionată de variație a temperaturii globale este încă neclară. Oamenii de știință nu pot calcula cu exactitate influența asupra temperaturii produsă de o anumită cantitate de gaze cu efect de seră din atmosferă. În cel mai optimist scenariu, încălzirea ar putea fi între 1,5°C și 2,4°C. Dificultățile de a prezice exact valorile viitoare ale încălzirii globale sunt motivul pentru care experții pledează pentru reduceri mai profunde ale emisiilor, cât mai curând posibil.

Cele mai mari contribuții la scăderea emisiilor pe termen scurt au venit din angajamentele prezentate de China, SUA și Uniunea Europeană. Unele țări, cum ar fi Indonezia, nu au prezentat ținte mai ambițioase, în timp ce altele, inclusiv Brazilia și Mexic, și-au redus ambițiile, a spus CAT. Alte țări, precum Turcia și Kazahstanul, nu au depus noi angajamente. Marii consumatori de combustibili fosili Arabia Saudită și Australia s-au angajat, de asemenea, să elimine emisiile, până în 2060, respectiv 2050. Dar Australia nu și-a îmbunătățit ținta pentru sfârșitul deceniului, iar CAT consideră că țintele Arabiei Saudite sunt „dificil de evaluat” din cauza lipsei de claritate cu privire la modul în care măsoară reducerile.

Discrepanța dintre obiectivele zero net îndepărtate și țintele pe termen scurt este o problemă„, spune Bill Hare, directorul executiv al Climate Analytics, o organizație parteneră a CAT. „Este foarte bine ca liderii să susțină că au un obiectiv zero net”, a spus el, „dar dacă nu au planuri cu privire la cum să ajungă acolo, iar țintele multora dintre ei pentru 2030 sunt atât de scăzute, atunci, sincer, aceste angajamente zero net reprezintă doar declarații și nu o implicare reală în lupta împotriva schimbărilor climatice”.

Sursa: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-11-09/cop26-pledges-bring-world-closer-to-1-5-c-goal
Foto: Emily Macinnes/Bloomberg

Din aceeași categorie