BYD – sinonimul chinezesc al eMobilității în domeniul transportului public din România

BYD – principalul producător mondial de autobuze electrice – a atins un nou punct de reper în expansiunea sa în Europa, după ce a primit prima comandă din România pentru o flotă de autobuze full-electric. În total, nouă autobuze BYD de 12 metri, cu emisii zero, au fost comandate de către municipalitatea din Buzău, pentru a fi operate de Transbus Buzău în zona de sud-est a țării.

Contractul de livrare a fost semnat oficial la data de 28 ianuarie la Primăria Municipiului Buzău, eveniment la care a participat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, șeful departamentului Dezvoltare și Implementare Proiecte Luminița Colțeanu, directorul Transbus Buzău Gică Toader și Tal Lahav, CEO New Kopel Car Import, partenerul BYD în România.

Ceremonia oficială de semnare la primăria orașului Buzău [Foto: Buzoienii.ro]
[De la stânga la dreapta]: primarul orașului Buzău, domnul Constantin Toma, CEO al New Kopel, domnul Tal Lahav și șeful departamentului juridic al New Kopel, domnul Stefan Ichim

Majoritatea vehiculelor vor fi fabricate la unitatea de producție de ultimă generație a BYD din Komárom, în Ungaria vecină.

Recenta premieră pentru BYD în România urmează livrărilor din vara trecută către Germania, când 22 eBus-uri – și tot modele de 12 metri – au intrat în serviciu în Gelsenkirchen și Bochum, precum și din Ungaria, 10 eBus-uri pentru orașul Pécs, ilustrând creșterea impresionantă a BYD pe noile piețe europene. Cu peste 1.500 de vehicule livrate sau comandate în toată Europa, eBus-urile BYD și-au dovedit fiabilitatea operațională, atât în condițiile de frig extrem din nordul Scandinaviei cât și în căldura toridă din sudul Spaniei și Portugaliei.

Modelul BYD eBus de 12 metri este cel mai bine vândut model al companiei în Europa, operatorii de transport public din marile orașe adeverind atributele sale impresionante, inclusiv capacitatea amplă de încărcare a bateriilor, nivelurile ridicate de siguranță și fiabilitate, precum și confortul de top al pasagerilor.

Directorul executiv al BYD Europe, Isbrand Ho, a spus: „Din Portugalia în vest și acum în România în est și, de asemenea, în nord, BYD continuă să se extindă pe piețele din toată Europa. Suntem încântați să asigurăm zero-emisii pentru transportul public în Buzău” a spus el, „și sunt încrezător că această experiență locală va servi drept model pentru alte orașe românești pentru a introduce eMobilitatea în beneficiul propriilor cetățeni și pentru a realiza avantajele siguranței, fiabilității, confortabilității și, mai sus, toate, un transport public curat„.

La scurt timp după ce a obținut prima sa comandă din România pentru eBus-uri, în luna ianuarie, BYD – cel mai mare producător mondial de autobuze electrice – a obținut o nouă comandă pentru 20 de autobuze full-electrice de 12 metri cu podea joasă pentru orașul Constanța, pe coasta Mării Negre. Când vor fi livrate, noile vehicule vor fi primele autobuze electrice din orașul Constanța.

Această a doua comandă de flotă pentru BYD urmează celei inițiale de nouă eBus de 12 metri comandate de Transbus Buzău, oferind dovezi ale unei absorbții rapide a eMobilității în România, precum și a capacității BYD de a construi cu succes pe termen lung parteneriate pe piețele emergente.

Predarea noii flote full-electric BYD eBus pentru Constanța este programată pentru începutul anului 2022 și va fi livrată prin partenerul BYD din România, New Kopel Car Import. Majoritatea vehiculelor vor fi construite la unitatea de producție a BYD din Komárom, din Ungaria vecină. În ciuda pandemiei COVID-19, BYD și-a atins în mod constant programele de producție și livrare pentru operatorii de transport public din toată Europa.

Pentru noua flotă din Constanța, BYD va furniza, de asemenea, o infrastructură de încărcare rapidă și pe timpul nopții, demonstrând capacitatea BYD în ceea ce privește managementul energiei curate și tehnologia bateriilor, precum și în proiectarea și fabricarea vehiculelor.

Contractul de comandă pentru flota BYD a Constanței a fost semnat oficial la Primăria Constanța pe 10 februarie, eveniment la care au participat primarul orașului, Vergil Chiteac, directorul executiv Progams & Development Ani Viorica Merla, managerul de proiect George Lupascu, Bogdan Nita Director CT Bus Constanța și Tal Lahav, CEO al New Kopel Car Import, partenerul BYD în România, împreună cu colegii săi, șeful departamentului juridic Stefan Ichim și directorul tehnic Madalin Ene.

Primarul orașului Constanța, dl Vergil Chiteac (stânga) și CEO-ul New Kopel Car Import, partenerul BYD în România, dl Tal Lahav, la ceremonia de semnare (dreapta). [Foto: Primăria Constanța]

Directorul general al BYD Europe, Isbrand Ho a comentat recent: „eMobility a ajuns cu siguranță în România. În doar două săptămâni, ne-am consolidat parteneriatele cu autoritățile locale din două orașe importante din această țară. Doar prin această cooperare pozitivă – și printr-un angajament combinat de a construi un viitor durabil – am reușit să oferim o soluție eMobility pe termen lung”.

Stație de încărcare la autobaza Go-Ahead Northumberland Park din Londra [Foto: Go-Ahead]

Din aceeași categorie

Leave a Comment