O companie olandeză face cărămizi mai durabile, utilizând la fabricarea lor materiale de construcții reciclate
Potrivit Programului ONU pentru Mediu, industria construcțiilor reprezintă aproximativ 11% din totalul emisiilor globale de carbon. Startup-ul olandez StoneCycling speră să reducă această valoare fabricând cărămizi din deșeuri de construcții reciclate. Compania produce în prezent cărămizi reciclate care conțin 60% deșeuri, iar în viitor se așteaptă să ducă această valoare la 100%.




În prezent, majoritatea cărămizilor fabricate de companie sunt formate din două până la trei fluxuri de deșeuri, deși compania lucrează cu 60 de fluxuri de deșeuri în total, inclusiv deșeuri de construcții, cum ar fi vase de toaletă din ceramică, țigle și oțel. Deșeurile sunt sortate, măcinate, turnate și arse într-un cuptor, identic cu cărămizile tradiționale. Cu toate acestea, în timp ce cărămizile tradiționale din lut sunt mari consumatoare de energie, cărămizile reziduale reciclate pot fi arse la temperaturi mai scăzute, astfel încât fabricarea lor generează mai puțin carbon.
Tipul de deșeuri folosit oferă culori și texturi diferite fiecărui tip de cărămizi. De exemplu, unele locații Starbucks din Europa au fost construite utilizând cărămizi StoneCycling cu inserții de culoare albă, făcute din vase de toaletă măcinate. Cărămizile sunt utile și în cazul lucrărilor de reparații la clădiri istorice, deoarece variația de culoare și finisaj a cărămizilor face ca acestea să pară mai adecvate din punct de vedere istoric. Compania produce, de asemenea, plăci BioBased, un produs care este cu 300% mai rezistent decât blocurile de beton și generează cu 95% mai puțin CO2.




StoneCycling își descrie misiunea ca fiind de a crea „o lume circulară în care deșeurile sunt sinonime cu materia primă. Orașele și clădirile lor vor fi construite din materiale de construcție care provin 100% din deșeuri, sunt 100% reciclabile la sfârșitul ciclului lor de viață și absorb mai mult carbon decât este necesar pentru a fi create”. Conceptul a fost dezvoltat la Academia de Design Eindhoven în 2009, când studentul de atunci Tom van Soest a lucrat la reciclarea deșeurilor provenite din demolarea clădirilor. După absolvire, Van Soest a fondat StoneCycling.
Pentru a reduce emisiile de carbon, este vitală îmbunătățirea durabilității sectorului construcțiilor și materialelor. Întrucât doar industria cimentului generează între patru și opt la sută din toate emisiile globale de carbon produse de om, utilizarea resurselor reciclate este considerată vitală.
Cărămizile StoneCycling pe bază de deșeuri au fost folosite în proiecte de construcții din New York, Londra și Amsterdam. În 2020, peste 260.000 de kilograme de cărămizi au fost folosite la construcția unui ansamblu rezidențial din New York. În prezent, cărămizile costă în jur de 14 USD pe metru pătrat la producător, în Țările de Jos, iar în SUA costul pentru cărămizilor standard este de aproximativ 8 USD pe metru pătrat. StoneCycling se așteaptă ca prețul să scadă pe măsură ce costul materialelor de reciclare va deveni mai mic decât al materiilor prime excavate. În cele din urmă, succesul companiei depinde de eficiența infrastructurii de reciclare și de impulsul pentru o creștere a sustenabilității în sectorul construcțiilor.
Sursa: https://www.stonecycling.com