Etanolul celulozic oferă o soluție cu emisii reduse, aproape fără emisii de carbon. În multe țări din întreaga lume, legislația recunoaște deja rolul important al biocombustibililor avansați în decarbonizarea sectorului transporturilor.
În UE, Directiva revizuită privind energia regenerabilă (RED II) a intrat în vigoare în decembrie 2018. A stabilit un obiectiv obligatoriu pentru energia regenerabilă de cel puțin 32% din total până în 2030 și, mai precis, un obiectiv de 14% din surse regenerabile în sectorul transporturilor. RED II cere ca toate statele membre UE să utilizeze 3,5% biocombustibili avansați în domeniul transporturilor până în 2030 – un obiectiv ambițios.
Clariant este compania care coordonează proiectul LIGNOFLAG finanțat de UE, care vizează comercializarea tehnologiei proprii sunliquid®. Această abordare inovatoare și durabilă produce etanol celulozic din reziduuri agricole, cum ar fi paie de cereale, coceni de porumb și melasă de sfeclă de zahăr. În cadrul infrastructurii energetice actuale, etanolul celulozic poate fi folosit pentru alimentarea vehiculelor, ca o alternativă la benzină.
Obiectivul principal al LIGNOFLAG este construirea și exploatarea unei fabrici de producție de etanol celulozic în Podari, România.
„Clariant își propune să demonstreze că producția comercială de etanol celulozic pe baza tehnologiei noastre sunliquid® este fezabilă din punct de vedere tehnic, viabilă din punct de vedere economic și competitivă ” , spune Markus Rarbach, coordonatorul proiectului Clariant Germania. „La capacitate maximă, fabrica va produce anual peste 50.000 de tone de etanol celulozic. Reziduurile agricole vor fi obținute de la fermierii locali, promovând producția locală de combustibil, creând locuri de muncă ecologice și stimulând creșterea economică în zonele rurale ”.
Centrală electrică emblematică
Caracteristicile inovatoare ale tehnologiei sunliquid® de la Clariant includ pretratarea fără substanțe chimice și producția integrată de materii prime și enzime specifice procesului.
În procesul sunliquid® nu sunt necesare surse de energie pe bază de combustibili fosili, deoarece toată energia se obține prin arderea reziduurilor agricole, în principal lignină care rămâne după extragerea celulozei din lignoceluloză. Prin urmare, procesul este autonom energetic.
Ca rezultat, profilul de emisie este mult mai bun decât pentru producția convențională de bioetanol. Luând în considerare captarea carbonului, economiile de gaze cu efect de seră ar putea ajunge până la aproximativ 120%. În plus, coprodusul lichid, vinasa, poate fi utilizat ca îngrășământ pentru culturile utilizate în proces.
Construirea noii fabrici va stabili un nou lanț de procesare biologică și valorificare a reziduurilor agricole din regiune. Fabrica va pune bazele pentru implementarea mai largă a producției avansate de biocombustibili în Europa și pentru o aprovizionare mai durabilă cu energie a sectorului transporturilor.
Model local, impact global
Proiectat la nivelul UE, odată cu contribuția la îndeplinirea obiectivului de 3,5% stabilit în RED II, biocombustibilii avansați pot crea zeci de mii de locuri de muncă pe termen lung și pot furniza venituri suplimentare de peste 1 miliard de euro pentru fermieri și întreprinderile mici.
Numai în regiunea sud-vest a României, fabrica-pilot sunliquid® va crea în jur de 100 de locuri de muncă direct legate de funcționarea sa, aproximativ 300 de locuri de muncă indirecte în industria agricolă și logistică, plus aproximativ 800 de locuri de muncă asociate construcției centralei.
Clariant, coordonatorul LIGNOFLAG, comercializează licența platformei sale tehnologice sunliquid® la nivel global. Până în prezent, au fost încheiate trei acorduri de licență cu jucători din industrie din China, Polonia și Slovacia.
Surse: ec.europa.eu, clariant.com