Clubul secret al miliardarilor cărora le pasă de schimbările climatice

Cu câțiva ani în urmă, sutele de membri ai familiei franceze Mulliez, cu un imperiu global în domeniul vânzărilor cu amănuntul (Auchan) în valoare de peste 38 de miliarde de dolari, au decis că ar trebui să ia schimbările climatice mai în serios – sau mai bine zis, ar trebui să le aibă în portofoliul de investiții. Dar de unde să înceapă? Schimbările climatice și lupta împotriva acestora ar putea transforma aproape fiecare sector al economiei, pe măsură ce companiile caută modalități de reducere a emisiilor de gaze și chiar de extragere a dioxidului de carbon din aer. „Acest spațiu este foarte larg și este complicat”, spune Delphine Descamps, director general la Creadev, compania familiei Mulliez, care a investit în fiecare an aproximativ 200 de milioane de euro (236 milioane de dolari).

Apoi a întâlnit-o pe Régine Clément, șefa unei organizații nonprofit, mică, secretă, numită Creo Syndicate. Club exclusiv de investitori orientați către domeniul climatic, Creo are misiunea de a accelera fluxul de capital către investiții care pot încetini încălzirea globală. Grupul se concentrează pe cei mai bogați dintre cei bogați, lucrând cu aproximativ 200 de familii și un buget de investiții total de peste 800 de miliarde de dolari. Între membrii proeminenți sunt incluși legendarul investitor Jeremy Grantham și Nat Simons, fiul fondatorului miliardar al Renaissance Technologies James Simons. Membrii trebuie să plătească o cotizație anuală – o taxă unică „foarte rezonabilă ” , spune Clément, care reprezintă aproximativ jumătate din veniturile nonprofit – și trebuie să-și demonstreze seriozitatea, planificând prima investiție în climă și sustenabilitate în termen de șase luni. Membrii trebuie, de asemenea, să aibă active de cel puțin 100 de milioane de dolari și să fie aprobați de consiliul nonprofit.

Când familia Mulliez s-a alăturat grupului, angajații acesteia s-au întâlnit cu experți, cu investitori cu experiență în domeniul climatului și cu alte companii de familie, care au fost surprinzător de sinceri despre ceea ce au învățat. În cadrul seminariilor online și întâlnirilor private cu grupuri atent selectate, adesea cu mai puțin de 20 de persoane, au discutat despre inovații în agricultură și alte domenii care pot reduce emisiile de gaze în timp ce asigură hrana populației în creștere. „Oamenii vorbesc deschis despre investițiile lor și despre ceea ce a funcționat și ce nu a funcționat ” , spune ea.

Deși este o organizație nonprofit și nu are un buget propriu de investiții, Creo acționează precum o bancă de investiții, verificând aproximativ 300 de tranzacții pe an, conectând investitorii cu posibili parteneri și efectuând cercetări privind tehnologiile. Membrii au investit în orice, de la baterii și combustibil cu hidrogen, la terenuri agricole regenerabile și ambalaje ecologice. Portofoliile includ tehnologii care încă nu și-au dovedit viabilitatea, cum ar fi metodele de captare a carbonului din atmosferă și proiecte cu termene lungi de realizare, precum reactoarele de fuziune.

Membrii Creo pariază pe o gamă largă de proiecte care pot deveni importante – și câștigă bani. „Aceasta nu este filantropie, ci investiție ” , spune Clément. „Familiile super-bogate au un avantaj față de ceilalți jucători din piață: gestionând bani pentru generațiile viitoare, își pot permite să aștepte un deceniu sau mai mult pentru ca investițiile să dea roade. Unii membri din Europa sunt bogați de sute de ani. Familiile sunt în mod natural înclinate să gândească pe termen lung ” , spune ea.

Multe dintre investiții nu sunt obișnuite, dar „este în regulă, deoarece aceste familii se simt confortabil să fie pionieri ” , spune Christian Zabbal, director general al Spring Lane Capital, care este co-președintele consiliului de administrație al Creo. „Ceea ce face Creo astăzi este, în esență, o previzualizare a ceea ce va face capitalul instituțional în foarte scurt timp ” .

Familia Mulliez deține un lanț gigant de supermarketuri, Auchan, echivalentul francez al Walmart. Conversațiile lor cu alți membri Creo au dus la o decizie de concentrare asupra produselor alimentare în portofoliul lor axat pe climă. Agricultura reprezintă aproximativ 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, iar practicile agricole mai bune ar putea combate schimbările climatice, atât prin reducerea poluării, cât și prin stocarea de mai mult carbon în subteran. Între timp, formele durabile de acvacultură ar putea satisface cererea de proteine, cu mult mai puțină poluare decât în cazul altor tipuri de carne. Familia a investit în Gotham Greens, o companie agricolă urbană indoor și în două companii implicate în acvacultură: Kingfish Zeeland, care deține ferme piscicole de înaltă tehnologie, și InnovaFeed, care crește insecte drept hrană pentru fructele de mare crescute la fermă.

Anul acesta, compania familiei Mulliez a organizat o rundă de strângere de fonduri pentru Hungry Harvest, un startup care livrează săptămânal consumatorilor cutii de produse. Când Descamps a întrebat membrii Creo dacă cunosc alți investitori interesați de reducerea risipei de alimente, ea a fost prezentată la Quadia, un investitor de impact cu sediul la Geneva, care a contribuit la închiderea rundei de investiții de 13,7 milioane de dolari din septembrie. Familiile membre ale Creo vor „să fie în prima linie”, spune Jason Scott, co-președinte al consiliului. El devine agitat atunci când i se sugerează că investițiile axate pe climă devin o bulă. „Vorbiți despre schimbarea modului în care alimentele sunt cultivate și transportate și despre ceea ce mănâncă oamenii, modul în care energia este livrată în casele oamenilor, ceea ce conduc oamenii, modul în care oamenii construiesc orașe ”, spune el. „Vorbiți despre o reconfigurare completă a economiei globale ” .

Când Creo s-a format în urmă cu cinci ani din fuziunea a două rețele de investitori axate pe domeniul climatic, a fost doar o adunare informală pentru familiile care împărtășeau aceeași idee. Clément a devenit directorul executiv fondator al Creo în 2016. „Ea este cea care a transformat clubul într-o platformă puternică ” , spune Scott. „Există o cerere aproape nelimitată pentru tipul de sprijin pe care îl oferă Creo ” .

În patru ani, membrii organizației nonprofit s-au cvadruplat, iar activele membrilor și afiliaților săi au crescut de opt ori, de la mai puțin de 100 de miliarde de dolari în 2016. Pentru a ține pasul cu cererea, personalul Creo s-a dublat în ultimul an, la 10 în SUA și doi în Marea Britanie. Grupul nu recrutează membri. „Creștem exclusiv prin recomandări. Nu căutăm niciodată o familie ”, spune Clément. Deși Creo nu solicită solicitanților să renunțe la combustibilii fosili sau la alți poluatori, ea dorește să se asigure că toți membrii sunt pe deplin dedicați misiunii. O parte a construirii încrederii cu familiile înstărite este păstrarea secretelor lor. Pe lângă Grantham și Simons, în rândul grupului se numără și alți miliardari cunoscuți, dar ale căror nume nu vor fi dezvăluite.

Cheia succesului Creo, spun membrii, este modul în care atrage investitori foarte bogați în aceeași cameră – sau în aceeași convorbire Zoom. „Aveți oameni cu un deceniu de experiență și oameni cu o lună de experiență”, spune Reuben Munger, membru de lungă durată, manager de fonduri speculative care a fondat Vision Ridge Partners ca firmă de familie și ulterior l-a transformat într-o companie de investiții. Cu un buget de peste 1 miliard de dolari, este specializat în active sustenabile.

Ajută faptul că, în general, familiile nu încearcă să se concureze reciproc și că Creo nu percepe taxe pentru nicio afacere. „Nu există obiective secrete ” , spune Zabbal. Creo a încercat să atragă și mai mult capital, aventurându-se dincolo de familii, către marii investitori instituționali care doresc, de asemenea, să obțină un avans în investițiile climatice. Organizația non-profit lucrează cu CDPQ, un fond de pensii din Quebec cu active de 333 miliarde de dolari, care a lansat o strategie de investiții de 500 de milioane de dolari în ceea ce privește clima și sustenabilitatea. Obiectivul este de a investi alături de familii sau firme în companii care s-au demonstrat viabile și au, în general, un produs bine cunoscut, cu o prezență puternică pe piață. Primul acord, anunțat în septembrie, este încheiat cu S2G Ventures, o firmă din Chicago axată pe produse alimentare și agricultură, susținută de Lukas Walton. Moștenitor al averii Walmart, el deține o avere estimată, de către Bloomberg Billionaires Index, la peste 22 miliarde de dolari.

Membrii Creo și-au recuperat deja investițiile. QuantumScape Corp., o companie de tehnologie pentru baterii, evaluată recent la 3,3 miliarde de dolari, a obținut finanțare de la Prelude Ventures – cofondată de Simons – și Capricorn Investment Group, ambii membri Creo. De asemenea, membrii organizației nonprofit au investit, încă de la început, în Tesla Inc. și Beyond Meat, două dintre cele mai performante acțiuni din 2020. Acest tip de succes ajută la convingerea membrilor sceptici ai familiei și a consilierilor despre ceea ce poate face Creo. „Oportunitățile sunt extraordinare, dar este și copleșitor pentru cineva care abia acum începe ” , spune Zabbal. „Investiția în colaborare cu alții care aduc expertiză, le permite noilor investitori să fure startul ” .

Sursa: bloomberg.com

Din aceeași categorie

Leave a Comment