Cum devin inteligente orașele lumii pe măsură ce se împrietenesc cu tehnologiile video analytics

Auzim des sintagma „smart city”, dar pentru mulți acest concept rămâne cumva neclar.

Digitalizarea orașelor, cu rezultatul obținerii statutului de smart city, este cea mai importantă revoluţie urbană din ultimele sute de ani, date fiind transformările spectaculoase, în bine, pe care le aduce în economia locală, în protecția mediului, în siguranța şi confortul locuitorilor. Un exemplu relevant pentru potenţialul sutelor de soluţii tehnologice aplicabile astăzi în digitalizarea aglomerărilor urbane o reprezintă prelucrarea automată, cu ajutorul algoritmilor de inteligenţă artificială (AI), a imensei cantităţi de date produsă de camerele video de supraveghere. Vorbim de soluțiile Video Analytics.

Spre un miliard de camere de supraveghere instalate în lume

Numărul camerelor video de supraveghere instalate în lume ar urma să ajungă anul viitor la impresionanta cifră de un miliard, de la 770 de milioane în 2019 (link sursa 1, vezi subsol). Altfel spus, în medie, la fiecare 7-8 locuitori ai planetei vom avea câte o cameră de supraveghere. Desigur, repartiția globală este neuniformă; în Londra avem 67 de camere video la mia de locuitori, în Moscova, 16 la mia de locuitori şi 5 la mia de locuitori în Berlin. (link sursa 2). Cantitatea de conţinut video produsă este uriaşă, de aproximativ 4 trilioane de ore de înregistrări pe an.

Ce se întâmplă cu aceste înregistrări?

De obicei, nu mare lucru. Sunt accesate rar, manual, pentru documentarea unor evenimente deja petrecute. Culegerea corectă la nevoie a probelor din materialele video arhivate depinde de abilitatea și răbdarea umană de a „scotoci” prin înregistrări. La fel, monitorizarea video în timp real a unor locuri aglomerate sau a traficului auto este limitată ca eficiență dacă este făcută de către oameni, direct. Cea mai mare parte a înregistrărilor video sunt șterse după un timp, nefiind niciodată accesate. Unele instituţiile mizează mai ales pe efectul descurajant pentru potențialii infractori când iau decizia instalării unor camere.

Un potenţial uriaş. Video Analytics

Trilioanele de ore de capturi video înseamnă, aşadar, o cantitate uriaşă de date valoroase, în mare parte neexploatate astăzi. Situaţia s-a schimbat în ultimii ani datorită dezvoltării soluţiilor de inteligenţă artificială (AI) care, combinate cu soluţiile software proprii camerelor de supraveghere, dau automat alerte, oferă baza pentru decizii de management şi securitate sau chiar iau decizii, de asemenea automat, dacă sunt integrate cu alte sisteme din platformele smart city. Acestea sunt soluţiile video analytics, aflate în dezvoltare accelerată, pentru că şi-au dovedit eficienţa, mai ales în ultimele luni de criză. Câteva exemple şi studii de caz de implementare a unor aplicaţii video analytics, interesante şi relevante:

Administrarea mulţimilor şi a comunităţilor

Administraţia unui smart city în care au fost introduse soluţii de video analytics poate înţelege perfect când, unde şi de ce se formează mulţimile de oameni şi poate face predicţii privind direcţiile de deplasare şi comportamentul acestora. Rezultatele devin şi mai elaborate când video analytics este parte dintr-o platformă care prelucrează şi datele de la reţelele de comunicaţii mobile şi de la senzori de tip IoT (Internet of Things). De pildă, la festivalurile de muzică – cum este Donauinselfest organizat la Viena, care a adunat la ultima ediţie peste 3 milioane de participanţi – organizatorii pot îmbunătăţi experienţa şi siguranţa participanţilor folosind tehnologii digitale. Sistemul comunică în timp real densitatea umană în diverse locuri sau timpii de aşteptare la coadă la toaletă, astfel că organizatorii pot lua măsuri de direcţionare sigură a participanţilor.

Soluţiile de video analytics pot include şi aplicaţii de numărare a oamenilor care permit administrarea eficientă a unor clădiri sau a spaţiilor publice, plus o mai mare securitate. Vizitatorii pot primi „etichete” anonime din partea sistemului AI, care stabileşte apoi unde se creează aglomeraţii, între ce ore, care sunt spaţiile irosite, care sunt comportamentele în spaţiu respectiv. Datele prelucrate îi ajută semnificativ pe administratori în luarea unor decizii corecte economic, iar confortul şi siguranţa oamenilor cresc. Tehnologiile video analytics permit de asemenea culegerea unor informaţii preţioase pentru administratorii unor locuri publice, cum ar fi vârsta şi sexul persoanelor aflate într-un perimetru, detectate automat.

Poliţia devine predictivă

Oraşele digitale pot beneficia de prevenţie în privinţa infracţionalităţii. Astfel, poliţia primeşte un ajutor substanţial de la analiza automată prin soluţii AI a datelor provenite din resurse diferite – drone, camere mobile, camere fixe, tehnologii de recunoaştere facială – pentru a identifica zonele cu potenţial infracţional şi a desfăşura astfel mai eficient echipele de ordine publică. Două studii de caz concrete în privinţa aplicaţiilor smart city:

După ce s-au confruntat cu 400 de decese cauzate de traficul de droguri într-un singur an şi cu creşterea numărului de atacuri armate, oficialii din Manchester au creat un sistem predictiv al poliţiei bazat pe statistici, meteo şi alte informaţii, care să indice în timp real zonele cu mare potenţial infracţional. Acurateţea predicţiilor a fost de 60%, iar rata criminalităţii s-a redus cu 28%.

În New Orleans, oraş cu deficit de personal în poliţie, a fost creat un centru de criză – Real Time Crime Center (RTCC) prin instalarea de soluţii tehnologice în zonele cu criminalitate ridicată. Camerele video trimit datele către RTCC, iar poliţiştii pot astfel să îşi organizeze mai eficient activitatea.

Soluţii avansate video analytics pentru limitarea contagiunii COVID

Pandemia COVID a accelerat cercetările în domeniul conexiunii dintre inteligenţa artificială şi imagistica termografică, ca soluţie pentru limitarea riscurilor de contagiune. Metodele actuale de screening în masă, cu termometre mânuite şi citite de angajaţii unor instituţii, şi-au arătat limitele, de pildă erori şi întârzieri inacceptabile în fluxurile de persoane. Tehnologiile noi bazate pe un mixt de senzori termici şi video şi pe interpretarea datelor privind temperatura prin algoritmi AI aduc precizie, astfel că numărul persoanelor care apăreau, eronat, la screening-ul manual, ca fals pozitive sau negative în depăşirea temperaturii corporale tinde spre zero iar traficul uman în locurile publice s-a fluidizat.

Studiu de caz: Oraşul Bac Ninh, Vietnam

Pentru a încuraja investiţiile străine, oraşul vietnamez Bac Ninh şi-a propus să consolideze siguranţa publică şi comercială. Deoarece planificase instalarea a 50.000 de camere de supraveghere video în următorii cinci ani, Bac Ninh căuta şi o platformă inteligentă de administrare a acestora, scalabilă şi integrată. Ca urmare a reuşitei soluţiei Safe City, Bac Ninh a câştigat recunoaşterea de a fi primul oraş Transformat Digital cu înalte standarde de siguranţă din Vietnam. Soluţia, implementată de Dell Technologies (link 3 vezi subsol), a generat un mediu mai sigur pentru cetăţeni, prin reducerea ratei criminalităţii. Mai mult, oraşul şi-a sporit eficienţa în administrarea resurselor, iar timpul de răspuns la rezolvarea incidentelor de către serviciul de ambulanţă şi poliţie s-a îmbunătăţit.

1. https://www.wsj.com/articles/a-billion-surveillance-cameras-forecast-to-be-watching-within-two-years-11575565402
2. https://www.comparitech.com/vpn-privacy/the-worlds-most-surveilled-cities/
3. www.DellEMC.com/DigitalCities

Sursa: zf.ro

Din aceeași categorie

Leave a Comment