Cum funcţionează şi cât costă o pompă de căldură, alternativa ecologică a centralei termice

Pompa de căldură extrage energie din exterior şi cu ajutorul unui agent frigorific, o introduce în componenta care se află la interior. Aici, cu ajutorul unui schimbător de căldură care trece căldura din agentul frigorific în apă, agentul termic (sau apa caldă menajeră) ajunge în toată casa, explică inginerul Ciprian Catarig.

Pe scurt, el dă un exemplu simplu: aparatul de aer condiţionat este o pompă de căldură de tip aer-aer, care preia energia din aerul exterior şi o transmite în aerul interior. Şi da, ca orice pompă de căldură, poate furniza şi aer rece.

O pompă de căldură, de patru ori mai eficientă ca un calorifer electric

Pompele de căldură sunt sisteme incredibil de eficiente din punct de vedere energetic: pentru fiecare 1 kilowatt (kw) electric consumat, oferă 4 kw termici de energie. „Dacă ai avea un calorifer electric, cu care ai încălzi casa, la fiecare 1kw electric consumat, îţi oferă 1 kw termic în casă. Deci o pompă de energie este de patru ori mai eficientă ca un calorifer electric sau o centrala electrică”, explică Ciprian.

Apoi, o pompă de căldură e complet ecologică. Nu se mai arde combustibil sau gaz, iar energia electrică se produce într-un mod regenerabil; în general, pompele de căldură reduc cu 70% emisiile de CO2. Diferenţa este vizibilă pe factură, iar amortizarea se poate face într-un singur an, spune Ciprian.

O pompă de căldură este de 4 ori mai eficientă ca un sistem clasic de încălzire a locuinţei. Foto: daikin.ro

Care sunt tipurile de pompe de căldură disponibile pe piaţă?

Pompa de căldură aer-apă este cea mai uzuală şi simplu de montat. „Are o componentă care se montează în afara locuinţei, ce arată la fel ca unitatea exterioară a unui aparat de aer condiţionat. Unitatea exterioară are un ventilator la fel ca un aparat de aer condiţionat şi, cu ajutorul unui schimbător de căldură, absoarbe energia din aer în agentul frigorific, ca apoi să o transfere în interiorul locuinţei”, explică Ciprian.

Pompa de căldură apă-apă foloseşte energia dintr-un râu sau puţ subteran pentru a extrage căldură pe tot timpul anului. „Necesită un studiu mai complex pentru amplasarea ei, deoarece este necesar un calcul exact pentru debite minime de apă şi verificat cu câte grade va fi afectată sursa de apă pentru a nu dezechilibra fauna şi flora din zonă”, punctează el.

Pompa de căldură sol-apă (denumită şi geotermală) extrage energia din pământ. „Această sursă de energie este cea mai stabilă pe timpul anului, deoarece în adâncime, temperatura pământului variază foarte puţin pe timpul anului. Trebuie avut în vedere că pentru această soluţie este necesară introducerea serpentinelor prin care circulă agent termic pentru extragerea energiei din pământ (forările pot fi ori pe orizontală, ori pe verticală în adâncime)”, explică Ciprian.

El spune că mai există şi o altfel de împărţire pe categorii. Astfel, indiferent de mediul din care se extrage energie, la interiorul locuinţei putem avea mai multe variante de pompe de căldură: unitate interioară cu prepararea apei în regim instant (care are dimensiuni mai mici), unitate interioară cu boiler încorporat (care are dimensiuni mai mari, deoarece conţine şi un rezervor în care se încălzeşte apa şi se poate conecta şi la panouri solare) şi unitate interioară cu boiler auxiliar.

Ca să alegi cea mai bună opţiune pentru tine, cel mai bine este să consulţi un specialist. Foto: daikin.ro

Pentru a lua o decizie corectă este cel mai bine să discuți cu un specialist. Pompele de căldură pot fi configurate în foarte multe feluri și nu există două soluții la fel. Dacă la exterior pot extrage căldură din aer, apă sau sol, la interior pot fi cu boiler pentru producerea apei calde menajere sau fără, le putem conecta la panouri solare, panouri fotovoltaice, pot funcționa cu radiatoare, încălzire în pardoseală, ventiloconvectoare sau răcire prin tavan. Flexibilitatea acestor sisteme este atât de mare, încât dacă vrei să fii sigur că ai ales soluția potrivită pentru locuința ta este bine să discuți cu un specialist în domeniu”, punctează Ciprian.  

Ce îți oferă o pompă de căldură aer-apă

  1. Încălzire

Pe timp de iarnă, agentul frigorific care circulă prin sistem, captează căldura din aerul exterior şi o eliberează în interior, prin agent termic, în radiatoare, prin încălzire în pardoseală sau ventiloconvectoare.

2. Apă caldă menajeră

Pompele de căldură vă permit să vă bucurați de beneficiul apei calde pentru întreaga locuință, tot timpul anului. Pompele de căldură pot produce apă caldă menajeră atât în regim instant cât și cu acumulare, atunci când se prevede un boiler.

3. Răcire

Așa cum aparatul de aer condiționat se poate folosi atât pe încălzire cât și pe răcire, pompele de căldura pot funcționa la fel, deoarece răcirea înseamnă doar inversarea ciclului frigorific. Ce este de menționat este că dacă alegi o pompă de căldură care face răcire, trebuie să iei în calcul că la interiorul casei nu poți face răcire prin radiatoarele clasice, ci sunt necesare ventiloconvectoare ascunse în pardoseală sau în tavan.

3. Discreție și un nivel de zgomot redus

Ultimele generații de pompe de căldură sunt echipamente cu un design frumos și se pot integra cu ușurință oriunde în locuință, fără să fie nevoie de un spațiu tehnic special destinat pentru ele. Iar la un nivel de zgomot standard, unitatea exterioară a pompei de căldură produce o presiune sonoră undeva între ciripitul păsărilor și interiorul unei biblioteci.

Nivelul de zgomot al unei pompe de căldură este redus. Foto: daikin.ro

4. Conectivitate

Poți controla climatul din orice locație, în orice moment, de pe smartphone, cu ajutorul aplicațiilor gratuite puse la dispoziție de producători. 

Principalele avantaje ale unei pompe de căldură, într-un singur grafic. Foto: daikin.ro

Costuri: poți primi subvenție pentru o pompă de căldură

În cazul în care vrei să îți montezi o pompă de căldură, află că poți beneficia de o subvenție importantă de la stat, de până la maxim 70.000 lei cu TVA pentru a deconta maxim 60% din valoarea totală a cheltuielilor. În fiecare an, statul derulează programe de eficientizare a clădirilor și puteți accesa fonduri pentru a le folosi la modernizarea instalației de încălzire.

Dacă vrei să afli un cost de investiție pentru un astfel de sistem, trebuie să știi că depinde de mai mulți factori:

  • dimensiunea locuinței;
  • necesarul de încălzire și/sau răcire;
  • dacă este o construcție nouă sau renovare; 
  • sistemele folosite la interior (radiatoare, încălzire în pardoseală sau ventiloconvectoare).

Prețurile pentru o pompă de căldură încep undeva de la 4-5.000 euro și pot ajunge la peste 10.000 de euro atunci când includ și sisteme de panouri solare sau fotovoltaice, care eficientizează și mai mult pompa de căldură.

Pompa de căldură și apartamentul de bloc

Pompele de căldură pot fi montate și într-un apartament, spune inginerul de instalații de la Aerdeal: „Există o pompă de căldură specială, de tip hibrid, care funcționează atât cu gaz cât și cu agent frigorific și își setează singură modul de funcționare, astfel încât să utilizeze gaz sau curent în mod cel mai eficient și să reducă factura de energie. Chiar dacă această soluție pare ceva scos dintr-un film SF, această centrală are un design clasic la exterior și poate fi confundată cu ușurință cu o centrală termică normală, putând fi montată oriunde în locuință”.

Costul unei astfel de centrale hibridă este mai mare decât al unei centrale strict pe gaz, deoarece conține atât o centrală pe gaz cât și o pompă de căldură, așa că ajunge undeva la 2-3.000 euro.

Sursa: lovedeco.ro

Din aceeași categorie

Leave a Comment