Vattenfall AB intenționează să transforme termocentrala pe cărbune Moorburg din nordul Germaniei, recent închisă, într-un hub pentru utilizarea energiei eoliene și solare în producția de hidrogen.
Compania deținută de statul suedez se bazează pe entuziasmul din ce în ce mai crescut pentru hidrogen, multe țări considerând acest combustibil curat ca fiind soluția pentru o economie care să respecte normele privind reducerea emisiilor de carbon. Pentru a sprijini noua tehnologie, guvernele planifică subvenții generoase, Uniunea Europeană urmărind să direcționeze în următoarele decenii până la 470 miliarde de euro (570 miliarde de dolari) în investiții către infrastructura de producție a hidrogenului.
„Vattenfall a semnat o scrisoare de intenție cu Mitsubishi Heavy Industries Ltd., Royal Dutch Shell Plc și compania locală de utilități Warme Hamburg, pentru a transforma fosta termocentrală pe cărbune într-o unitate de producție a hidrogenului până în 2025” , se arată într-un comunicat. Proiectul include construirea unei instalații de electroliză cu o capacitate de 100 de megawați, în scopul de a utiliza energie regenerabilă pentru producerea a ceea ce este, în esență, o alternativă verde la combustibilii fosili.
Infrastructura existentă, de 1.600 de megawați, a termocentralei din Hamburg, asigură suficiente conexiuni la rețea pentru a distribui pe scară largă cantitatea de energie electrică obținută din hidrogen. Locația deține, de asemenea, facilități portuare care pot fi utilizate ca terminal de import.
„Avem acces direct la energie verde, prin alimentarea cu energie electrică produsă de centrale eoliene – și, prin urmare, posibilitatea de a produce efectiv hidrogen verde în cantități mari„, a declarat ministrul economiei din Hamburg, Michael Westhagemann.
Partenerii intenționează să prezinte prima schiță a proiectului în primul trimestru al acestui an, ca parte a unei cereri de finanțare UE.
Vattenfall a oprit funcționarea termocentralei Moorburg la sfârșitul anului trecut, după mai puțin de cinci ani de funcționare, ca parte a programului german de eliminare treptată a utilizării celui mai „murdar” combustibil fosil, cărbunele, în generarea de energie electrică. La locația respectivă a mai funcționat anterior o centrală electrică pe gaz care deservea orașul german Hamburg.
Sursa: bloomberg.com