Emisiile de dioxid de carbon au ajuns în 2020 la nivelul de acum zece ani, dar este foarte probabil să crească din nou anul acesta

Emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial au scăzut în 2020 pe fondul pandemiei de COVID-19, ajungând la nivelul de acum zece ani, dar vor reveni anul acesta la nivelul anterior în cazul în care guvernele lumii nu vor lua măsuri rapide, avertizează Agenția Internațională a Energiei (IEA).

Emisiile de CO2 au scăzut cu 7% în anul 2020, până la nivelul înregistrat în urmă cu un deceniu, a anunțat directorul IEA, Fatih Birol, potrivit Digi24.

Acesta avertizează că, pe măsură ce problemele economice provocate de criza COVID-19 se ameliorează, „datele primare confirmă temerea noastră că emisiile globale își vor reveni în 2021”.

Cu toate că primele date referitoare la emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial vor fi publicate de IEA abia în luna aprilie, agenția a subliniat că China, prima economie importantă care a renunțat la carantina strictă, a ajuns deja la un nivel al emisiilor mai mare decât cel înregistrat înaintea pandemiei.

IEA va prezenta o serie de recomandări pentru reducerea emisiilor

Fatih Birol a adăugat că instituția pe care o conduce va da publicității, în luna mai, o foaie de parcurs pentru ca întregul sector energetic global să ajungă la emisii zero până în 2050.

Documentul IEA ar urma să constituie baza discuțiilor la summit-ul privind schimbările climatice din luna noiembrie de la Glasgow.

Birol: Statele dezvoltate pot încă să contracareze criza climatică

În pofida acestor previziuni, Agenția Internațională a Energiei estimează că recentele recentele promisiuni făcute de statele industrializate, precum şi o nouă administraţie de la Casa Albă, înseamnă că marile puteri pot contracara criza climatică.

Anul acesta poate fi unul de cotitură. Există o nouă aliniere politică cu privire la climă, care deschide noi posibilităţi pentru toţi. Multe din marile economii s-au angajat în ultimele luni să ajungă la emisii zero până la mijlocul secolului. Sunt sigur că noua administraţie americană se va alătura acestui grup de ţări”, a spus Fatih Birol.

Declarațiile vin în contextul în care IEA a fost presată să adopte o poziție mai îndrăzneață în ceea ce privește schimbările climatice. Cele mai mari presiuni au venit din partea investitorilor din domeniul energiei, îngrijorați că instituția permite un nivel prea ridicat de investiții în combustibilii fosili.

Este nevoie de o transformare totală a infrastructurii noastre energetice. Aceasta înseamnă, până în 2030, creşterea ponderii automobilelor electrice în vânzările anuale, de la 3% până la 50%, majorarea producţiei de hidrogen low-carbon, de la 450.000 de tone până la 40 de milioane de tone, şi creşterea investiţiilor în electricitatea curată, de la 380 de miliarde de dolari până la 1.600 de miliarde de dolari”, a mai spus Fatih Birol.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Sursa: gandul.ro

Din aceeași categorie

Leave a Comment