Locul 8 la vaccinare, pentru România, în Europa, a anunțat președintele Klaus Iohannis în ultima conferință de presă. Am depășit țări mai importante economic, fără rușine, aș putea spune. Apelarea la BOR este singura mișcare inteligentă făcută de strategii vaccinării în această campanie. Numai ca să-l vezi pe PreaÎnaltul Teodosie, al Constanței, la Antena 3, îndemnând credincioșii la vaccinare voluntară, de aceeași parte cu programul guvernamental, merită toate laudele votanților AUR. Atragerea BOR în campania de promovare a vaccinării este primul și deocamdată singurul pas important făcut de specialiștii în comunicare guvernamentali. Ceilalți, așa zișii ”formatori de opinie contrară”, au făcut ca, prin aparițiile neinspirate și insipide în spațiul public, să se creeze confuzie și neîncredere în acest program. Unul dintre rezultate este cel al unui sondaj făcut la nivelul cadrelor didactice care, în proporție de 56%, refuză vaccinarea. Dacă, într-o scoală, jumătate dintre cadrele didactice se îmbolnăvesc de Covid, este evident că procesul de învățământ va fi suspendat. Elevii și celelalte cadre didactice, vaccinate, vor fi trimiși acasă. Este corect? Este benefic? Este moral?
Situația este similară în domeniul sănătății. Sunt medici care nu vor să se vaccineze. Poți să-i obligi? Poți, dar nu ar fi principial. Dar dacă un medic nevaccinat este purtător asimptomatic al virusului și îl răspândește pacienților iar unul dintre aceștia moare? Este moral? Sau, mai exact, ce este mai moral? Un medic de familie din mediul rural și-a anunțat pacienții că, dacă nu se vaccinează, să nu mai vină la el, pentru că asta înseamnă că nu au încredere în deciziile lui medicale! Este moral să lipsești pacienții de servicii medicale pe acest tip de criteriu? Este doctorul infailibil în toate pronosticurile pe care le dă? Dacă acum se înșală? Complementar fie spus, algoritmul medical dezvoltat de Google a dat mai puține erori de diagnostic decât medicul uman.
Sunt un adept total al libertăților individuale, inclusiv de exprimare, doar atât timp cât nu-mi deranjează libertățile mele, inclusiv cele de exprimare (nu sunt trumpist, dar nu este normal să-l blochezi pe social media). Decizia de vaccinare trebuie să fie una care ține de individ sau de colectivitate. În jurul nostru, zilnic, se iau decizii care țin de binele comunității, în pofida binelui individual (dacă vreau să parchez pe trotuar, acolo unde am treabă, de ce să îmi ridici mașina?). Până unde se întinde libertatea individuală intangibilă și de unde începe binele colectiv deranjat de libertatea individuală? Din păcate, evoluția societății începe să sacrifice tot mai mult libertatea individuală în numele binelui colectiv. O fi bine, o fi rău? Individual nu, colectiv, da! Dacă mie manelele îmi provoacă rău fizic, de ce ar trebui, în numele libertății de exprimare a unor vecini, să ascult la 3 noaptea, la volum maxim, pe Guță sau Salam? Am chemat Poliția. Au încetat 10 minute, până au plecat polițiștii și apoi au reluat ”libertatea de exprimare”. Dacă aș fi reacționat și eu în numele „libertății de exprimare”, tăindu-le curentul, ar fi fost în regulă?
Eu mă voi vaccina imediat ce programul național îmi va permite. Mama mea, care are 83 de ani, aștepta cu nerăbdare ca Gheorghiță, „colonelul de la portiță”, să o anunțe cu subiect și predicat când poate să se vaccineze. Între frica de Covid și recuperarea unei vieți cvasi-normale, pe de o parte, și teama față de vaccin, pe de altă parte, aleg prima variantă. Eu mă voi vaccina! Tu, el, ea… ?!