Cu tehnologia actuală, ar dura cel puțin 260 de zile pentru a ajunge pe Marte. Este un drum lung de parcurs și având în vedere costul transportului, coloniștii Planetei Roșii trebuie să fie capabili să fabrice la fața locului cele necesare. Esențial pentru coloniști este producția de energie, iar startup-ul Maana Electric lucrează la un sistem care să o livreze. Compania a dezvoltat o fabrică automatizată care produce panouri solare din nisip și care, de asemenea, ar putea fi utilă aici, pe Terra.
Sistemul „TerraBox” de la Maana poate încăpea în șase containere maritime de 20 de picioare, care pot fi transportate și asamblate la fața locului. Detaliile despre cum funcționează exact fabrica sunt puține, dar compania declară că poate produce 20 până la 25 de panouri solare pe zi. Aceasta înseamnă aproximativ un megawatt de panouri pe an. Fabrica folosește un metru cub de nisip pe zi și, după două-trei luni, va fi produs suficiente panouri pentru a-și asigura consumul propriu.
Deși panourile care pot fi produse în prezent folosind TerraBox oferă doar aproximativ 12% eficiență (standardul este de 15 până la 22%), există avantaje semnificative în producerea panourilor solare in situ. Unul este reducerea emisiilor de carbon pentru că se elimină transportul panourilor. De fapt, compania susține că procesul în sine generează, de asemenea, mai puțin carbon decât un proces tipic de producție de panouri solare. În plus, panourile pot fi reciclate eficient.
Se uită adesea că procesul tradițional de producție a panourilor fotovoltaice generează cantități semnificative de gaze cu efect de seră. În timp ce energia generată de panourile solare din prezent este mai curată decât mixul energetic actual, procesul de producție al panourilor solare generează mai mult CO2 per kWh decât limita care ar trebui atinsă până în 2040 pentru a opri încălzirea globală.
Maana este capabilă să producă panouri solare fără emisii de gaze cu efect de seră. Panourile sunt 100% curate, din momentul în care sunt produse și până la sfârșitul duratei de viață.
Maana consideră că tehnologia sa prezintă cea mai bună soluție pe termen scurt pentru reducerea încălzirii globale!
PANOURI SOLARE
IEFTINE
Prin capacitatea de a produce local, folosind doar resursele disponibile, Maana este capabilă să ofere cel mai mic preț pe Watt de pe piață.
REZISTENTE
Panourile solare sunt concepute pentru a face față nu numai climei de pe Pământ, ci și capabile să funcționeze în mediul spațial aspru. Panourile Maana au fost optimizate special pentru medii cu temperaturi ridicate.
FĂRĂ AMPRENTĂ DE CARBON
Panourile tipice necesită 4 ani pentru a compensa emisiile de CO2 generate în procesul de producție. Panourile Maana sunt produse cu zero emisii. Nu este necesară compensarea carbonului, deoarece nu se generează emisii de carbon!
ELEMENTE DIN STICLĂ
PRODUSE LA FAȚA LOCULUI
Prin fabricarea la fața locului, elementele din sticlă Maana suferă mai puține pierderi generate de spargeri prin transport, au costuri mai mici și sunt produse în volumele exacte de care este nevoie.
EFICIENTE
Maana își poate regla producția de elemente din sticlă pentru a satisface nevoile exacte, indiferent de dimensiunile, claritatea sau textura acestora.
FĂRĂ AMPRENTĂ DE CARBON
Ca și în cazul panourilor fotovoltaice, Maana este capabilă să-și producă elementele din sticlă fără niciun impact asupra mediului. Spre deosebire de majoritatea produselor industriale din sticlă, nu sunt generate emisii de carbon pe parcursul întregului proces de producție al elementelor din sticlă.
CEO-ul Maana Electric, Joost van Oorschot, descrie modul în care compania ar putea ajuta tranziția către surse regenerabile. „O țară precum Namibia, de exemplu, dacă trimiți acolo 10 TerraBox-uri și acestea produc pe durata lor de viață de 10 ani, se poate asigura tranziția completă a unei țări ca aceasta la energie regenerabilă”, spune el. Dar Maana vizează mai mult, vor să devină compania de utilități pentru sistemul solar. Ideea este că un sistem TerraBox ar putea fi trimis pe Lună sau pe Marte pentru a produce panouri solare pentru coloniști.
Deși nu va fi instalat un sistem pilot TerraBox pe pământ până la sfârșitul acestui an, a existat deja un anumit interes din partea agențiilor spațiale. În 2021, Agenția Spațială Europeană a atribuit companiei Maana Electric un contract de mai multe milioane de dolari pentru dezvoltarea TerraBox. Van Oorschot susține că o parte din tehnologia folosită în TerraBox a atins nivelul patru al nivelurilor de pregătire tehnologică în nouă etape ale NASA, ceea ce înseamnă că TerraBox funcționează într-un mediu controlat, asemănător unui laborator. Dacă totul merge conform planului, compania speră să plaseze un sistem TerraBox pe Lună până în 2030. Cu toate acestea, ca sistemul să poată fi trimis în spațiu, va trebui să fie mult mai ușor și mai compact. Până atunci, TerraBox s-ar putea dovedi util în producerea de energie curată și regenerabilă aici, pe Pământ.
Sursa: maanaelectric.com