Folosind IA, sateliți și Lidar pentru a cartografia copacii planetei, o platformă de date open-source monitorizează fondul forestier la nivel de țară

Întrucât doar defrișările reprezintă aproximativ 10% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră induse de om, fără eforturi dedicate pentru a proteja și reface terenurile degradate, aproape 70 de gigatone de carbon ar putea fi emise până în 2050. O echipă de oameni de știință și ingineri dezvoltă cel mai mare și deocamdată singurul set de date global pentru copaci. Prin furnizarea unei hărți care include fiecare arbore de pe planetă, baza de date Ctrees asigură o monitorizare precisă a eforturilor privind sechestrarea carbonului, reîmpădurire și stadiul de degradare. La nivel național, informațiile ajută țările să demonstreze că își îndeplinesc obiectivele acordului de la Paris pentru reducerea emisiilor de carbon.

Folosind o combinație de imagini prin satelit de înaltă rezoluție, inteligență artificială și Lidar, Ctrees cartografiază toți copacii, atât din interiorul, cât și din afara pădurilor. Monitorizarea pădurilor este crucială, cu toate acestea, accentul pe acele zone ascunde uneori volumul de arbori care sunt localizați în altă parte. De exemplu, analiza Ctrees a relevat faptul că o treime din copacii din Africa sunt în afara zonelor clasificate oficial ca păduri. Ca atare, aceștia nu au fost luați în considerare atunci când au fost făcute primele calcule privind depozitele de carbon ale continentului, trecând cu vederea peste 54 de miliarde de tone de echivalent CO2.

Considerând datele de la începutul anilor 2000 ca bază de date, platforma open-source urmărește schimbările în timp, permițând factorilor de decizie să monitorizeze eficiența diferitelor planuri de mediu. Datele pot fi descărcate, iar compania a lansat recent seturi de date la nivel național și jurisdicțional.

Urmărirea la nivel de proiect și rapoartele de activitate ONU privind reducerea emisiilor în urma defrișărilor și degradării pădurilor (REDD+) sunt programate pentru jumătatea anului 2023, în așteptarea suplimentării personalului din cadrul companiei. Datele privind carbonul forestier la nivel de arbore, ca parte a unui raport global, sunt, de asemenea, planificate pentru prezentare în 2024.

Într-un raport al Organizației pentru alimente și agricultură (FAO) din 2022, s-a dezvăluit că doar 38% din pădurile lumii sunt monitorizate pentru degradare, ceea ce a determinat echipa să concluzioneze că „degradarea este dificil de cuantificat, dar este probabil să crească”. Având în vedere că pădurile conțin peste jumătate din stocul global de carbon din soluri și vegetație, acestea sunt cruciale pentru atenuarea schimbărilor climatice nereversibile. Dezvoltarea ulterioară a unor seturi de date accesibile și ușor de utilizat va ajuta specialiștii și comunitățile să utilizeze mai bine resursele disponibile, evidențiind impactul diferitelor activități umane.

Sursa: ctrees.org

Din aceeași categorie