Giganții petrolieri investesc într-un startup care să producă energie verde

Un grup de companii petroliere, printre care firmele de investiții de risc ale BP Plc și Chevron Corp., au investit 40 de milioane de dolari într-o startup care urmărește să folosească experiența de forare a industriei de combustibili fosili pentru a extinde o tehnologie care produce energie cu conținut scăzut de carbon utilizând căldura de sub suprafața pământului, anunță bloomberg.

Eavor Technologies Inc. intenționează să extindă zona de producere a energiei geotermale dincolo de locuri precum Islanda, care au condiții vulcanice. Tehnologia ar putea fi o modalitate de a înlocui combustibilii fosili și centralele nucleare ca sursă de energie electrică cu emisii reduse de carbon care poate fi introdusă în rețea ori de câte ori este nevoie.

Alături de BP și Chevron, noii investitori în compania canadiană sunt Temasek Holdings Pte Ltd, BDC Capital Corp, Eversource și Vickers Venture Partners. Managementul Eavor intenționează să utilizeze noul capital pentru cercetare și dezvoltare precum și în dezvoltarea afacerii, ceea ce va ajuta compania să crească și să își reducă costurile. Obiectivul este dezvoltarea unei capacități de producție suficientă pentru alimentarea a 10 milioane de locuințe până în 2030.

Tehnologia Eavor folosește tehnici de foraj preluate din industria petrolului și gazului pentru a crea un „tub” de aproximativ 20 de centimetri diametru care formează o buclă la o adâncime de aproximativ 2 până la 3 kilometri în subteran. Apa este apoi circulată în interiorul acestei bucle închise, fiind încălzită în mod natural. Odată ajunsă la suprafață, poate fi folosită ca energie termică sau transformată în electricitate.

Este un foraj verde ” , a spus John Redfern, directorul executiv al Eavor.

Energia geotermală este în prezent o sursă de energie de nișă, cu o capacitate instalată la sfârșitul anului 2019 de doar aproximativ 15,6 gigawați, comparativ cu 644 gigawați de energie solară, potrivit BloombergNEF. Eavor vrea să extindă zonele în care poate fi exploatată energia geotermală. În prezent analizează o serie de potențiale proiecte în locații din Germania, Olanda, Japonia și S.U.A. Potrivit lui Redfern, compania lucrează la un proiect de 15 megawați în apropierea orașului München, care se estimează că va costa 200 de milioane de euro iar forarea va începe în ianuarie anul viitor.

Costul tehnologiei depinde de amploarea proiectelor și, de asemenea, de condițiile din subteran specifice fiecărei locații. Locații precum cele din sudul SUA vor fi mai eficiente decât cele din nordul Europei, unde temperatura rocilor din subteran nu este la fel de ridicată.

Din aceeași categorie

Leave a Comment