Mulți oameni văd până și o singură noapte în cort destul de enervantă. Pentru ei, dar nu neapărat, se pare că a luat naștere o formă alternativă de turism în aer liber sau ceea ce poartă numele de „glamping”.
O parte dintre cei care nu se împacă bine cu vacanțele în mijlocul naturii sau cu ideea de camping declară că ar putea chiar să accepte asemenea experiențe. Ar face-o, însă doar dacă au parte de tot confortul.
Condițiile sunt multe, adică fără țânțari care zumzăie continuu, fără toaleta din boscheți și spălatul la sticlă. Fără oase rupte din cauza terenului prea tare, fără mâncare din conserve, fără… Și lista ar putea continua la nesfârșit.
Ei bine, pentru toți aceștia există glamping, un nou fenomen care începe să prindă tot mai mult contur in sectorul turistic.
Dar ce este „glamping”?
De puțini ani încoace, a luat naștere o modalitate mai aparte de petrecere a vacanțelor. Noutatea constă în îmbinarea libertății permise de condițiile obișnuite de campare, cu luxul și confortul hotelurilor de 5 stele.
Practic, doritorii pot avea parte de cazare în condiții luxoase și de toate facilitățile oferite de camerele de hotel. Totodată, se pot bucura de contactul cu mediul înconjurător și pot petrece cât mai mult timp aproape de natura necontaminată.
Tocmai ți-am descris ce înseamnă „glamping”. Sintetizând, putem spune că reprezintă o versiune mult mai cochetă a condițiilor de campare obișnuite. Cu alte cuvinte, înseamnă vacanțe cu cortul, însă cu servicii de lux, pline de stil și eco-friendly.
Care sunt originile acestui trend?
Termenul de origini anglosaxone indică locuri de campare unde confortul este adus la extreme, dar în deplină armonie cu ambientul natural. Este de fapt un neologism, rezultat prin uniunea a doua cuvinte: glamour și camping.
Această modalitate de a face turism își are originile prin ”țările calde”, mai exact în Africa și Australia. Ulterior, conceptul s-a răspândit, ajungând dincolo de Ocean. Devine popular și pe ”bătrânul continent” prin zone mai puțin ospitaliere în ce privește climatul, precum țările nordice.
Dar ideea propriu-zisă nu este chiar atât de nouă. Aparține exploratorilor europeni și americani cu dare de mână care călătoreau în Africa. Fără să renunțe la viața luxuriantă, luau cu ei diverse obiecte, oferindu-și în schimb confortul cu care erau obișnuiți.
Prin ce se caracterizează?
Prin această relativ nouă tendință de a călători, pasionații de activități outdoor au șansa să se bucure din plin de vacanțe. Se pot relaxa, experimentând tot felul de senzații, însă fără să-și golească buzunarele.
Trend-ul are și o semnificație ”green”. Într-un glamping nu se pierde nimic, totul se reciclează. În plus, obiectele din plastic nu fac parte din amenajarea interioară a acestor eco-resorturi. În schimb, există elemente confecționate din materiale biodegradabile.
Aici nu se pierde contactul cu natura. De asemenea, călătorii pot beneficia de toata comoditatea hotelurilor de 5 stele, însă cheltuind mai puțin. Iar iubitorii de excursii cu cortul știu că nimic nu poate înlocui emoția trezirilor în zori, înconjurați de verdeață.
Unde poți face glamping?
Treptat, fenomenul începe să se înrădăcineze tot mai mult în regiunile cu climă mediteraneană. Am putea menționa Royal Lodge din sudul Franței, o splendidă resedință-cort, cu băi și bucătărie probabil chiar mai elegante decât cele de-acasă.
Sau te putem trimite cu gândul la Tarquinia, faimosul oraș etrusc, amplasat la 90 de kilometri de Roma, undeva la granița provinciilor Toscana și Lazio. Aici, există diverse campinguri de lux, unde corturile au toate dotările unor reședințe somptuoase, inclusiv bucătării complet echipate.
O altă destinație poate fi Attrap Reves, un complex cu gestiune familiară, unde doritorii pot dormi aproape sub cerul liber. Spunem ”aproape” pentru că se relaxează în camerele ca niște bule uriașe, care printre punctele de forță numără și un telescop pentru admirarea cerului înstelat.
Cine sunt ”candidații” ideali?
Cazarea în cort sau în camping, fie ea chiar ”verde”, nu înseamnă neapărat condiții de trai spartane, dimpotrivă. Pornind de la contexte fascinante, plin de rafinament, glamping-ul se apropie de ceea ce poate fi descris ca soluție de vis.
De la simple corturi (doar aparent), până la rulote, bungalow și orice altă structură care permite contactul cu outdoor, pe ofertele de cazare, doritorii pot găsi practic orice.
Aceasta formă glamuroasă de campare este destinată unei categorii distincte, turistului ”evoluat” sau eco-cult, care nu caută neapărat lux, ci mai degrabă bun-gust și finețe.
Este compatibilă cu aventurierii în căutare de provocări, dar care nu se încumetă să opteze pentru pachete turistice tradiționale tocmai pentru că evită locurile prea aglomerate, preferându-le pe cele care le garantează intimitatea.
Nu în ultimul rând, cine optează pentru glamping nu se regăsește printre sedentari. În mod sigur, este un sportiv pasionat de drumeții și trekking, care nu pierde ocazia să străbată potecile montane pe mountain bike și să păstreze cât mai stransă conexiunea cu natura.