Guvernul din Marea Britanie elaborează planuri de urgență pentru salvarea Liberty Steel

Oficialitățile britanice elaborează planuri de urgență pentru cazul în care guvernul va trebui să intervină pentru a salva Liberty Steel deținut de Sanjeev Gupta de la prăbușire, pe fondul temerilor că mii de locuri de muncă într-o industrie extrem de importantă sunt expuse riscului.

Potrivit unor surse care au dorit să rămână anonime, ministrul britanic al mediului de afaceri Kwasi Kwarteng și alți înalți oficiali au purtat în ultimele zile discuții intense cu compania, cu scopul de a asigura viitorul companiei siderurgice.

Mai multe planuri potențiale de urgență au fost luate în considerare, inclusiv unul care ar implica un ajutor din fonduri guvernamentale, în timp ce se caută un potențial cumpărător, au declarat sursele, care au cerut să nu fie identificate, deoarece discuțiile nu au fost făcute publice. Nu s-au luat decizii, compania rămâne solvabilă și nu a solicitat niciun ajutor specific.

Viitorul Liberty Steel a a devenit incert în urma dezvăluirilor făcute de Greensill Capital, care este cel mai mare creditor al Alianței GFG Gupta, din care face parte Liberty Steel. GFG are aproximativ 5.500 de angajați în peste 30 de locații din Marea Britanie, inclusiv aproape 3.000 la Liberty.

Guvernul monitorizează îndeaproape evoluțiile din jurul Liberty Steel și continuă să se consulte îndeaproape cu reprezentanții companiei, ai industriei siderurgice din Marea Britanie și cu sindicatele” , a declarat un purtător de cuvânt al guvernului într-o declarație prin e-mail. „Înțelegând că pandemia a avut un impact semnificativ pentru întreaga economie din Marea Britanie, inclusiv pentru producătorii de oțel, pachetul nostru de sprijin fără precedent este disponibil sectorului pentru a proteja locurile de muncă și pentru a ne asigura că producătorii au sprijinul potrivit în acest moment dificil”.

Un purtător de cuvânt al GFG a refuzat să comenteze.

Kwarteng a spus recent că, deși guvernul este pregătit să intervină, el nu poate anticipa sau garanta nicio formă de sprijin, conducerea companiei trebuind să-și elaboreze propriile soluții. Chiar și așa, cabinetul britanic consideră că fondurile de stat ar putea fi necesare pentru a asigura funcționarea unei companii importante din punct de vedere strategic și politic pentru guvernul Boris Johnson. În 2019, miniștrii au intervenit în sprijinul British Steel folosind fonduri de stat de 600 de milioane de lire sterline pentru a menține operațiunile. Financial Times a raportat mai devreme că miniștrii intenționează să repete această politică cu Liberty. Unul dintre motivele pentru care miniștrii doresc ca Liberty să continue operațiunile este evitarea închiderii oțelăriilor – deoarece repornirea acestora este un proces lung și costisitor.

Sursa: bloomberg.com

Din aceeași categorie

Leave a Comment