HeavyFinance – fintech pentru finanțarea tehnologiilor climatice din sectorul agricol

Potrivit Băncii Mondiale, agricultura generează în prezent 19-29% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), procent care urmează să crească în continuare pe măsură ce alte sectoare industriale își reduc emisiile. Aceasta face din agricultură o parte majoră a problemei climatice. Practicile de gestionare regenerativă a solului pot ajuta la reducerea emisiilor și pot ajuta fermele să devină mai rezistente, dar mulți fermieri nu se pot califica pentru împrumuturile necesare. Dar acum, fintech-ul european HeavyFinance își propune să îi ajute.

Startup-ul conectează fermierii cu investitorii, oferind scheme de finanțare și împrumuturi pentru ferme și proiecte în domeniul agriculturii durabile. Platforma companiei analizează capacitățile financiare ale fermierilor, facilitează tranzacțiile și administrează fiecare împrumut pe întreaga perioadă a derulării sale. În prezent, aproximativ jumătate din activitate este alocată finanțării agriculturii durabile, cu accent pe practicile de conservare a solului, cum ar fi agricultura fără prelucrare preliminară a solului („no-till farming”).

Agricultura fără prelucrare preliminară a solului, respectiv fără executarea de arături anterior înființării culturilor, folosește doar o plantatoare sau o semănătoare pentru plantarea culturilor și constituie o parte deosebit de importantă pentru creșterea durabilității și rezilienței agriculturii. Metoda este eficientă deoarece sunt mai puțini pași de urmat, iar astfel productivitatea crește. Solul nu trebuie să fie pregătit, semințele fiind plantate printre resturile culturilor anterioare de către plantatoare sau semănătoare care decupează o fantă în formă de V, plasează semințele și acoperă brazda. De asemenea, se asigură scăderea emisiilor prin reducerea gradului de utilizare a utilajelor alimentate cu motorină și se lasă solurile nederanjate, reducându-se eroziunea. Întrucât prin această metodă se pierd mai puțini nutrienți din sol, aceasta necesită o cantitate mai scăzută de îngrășăminte și reține mai mult carbon.

Laimonas Noreika, fondatorul HeavyFinance, a declarat: „Combaterea schimbărilor climatice trebuie să fie un efort unit… Agricultura joacă un rol vital în lupta împotriva schimbărilor climatice, ca problemă globală proeminentă, iar conectarea investitorilor cu fermierii și specialiștii agricoli prin intermediul platformei noastre de finanțare poate ajuta la accelerarea adoptării practicilor de management regenerativ al solului pentru a reduce emisiile de carbon în întreaga Europă”.

HeavyFinance este o piață pentru investiții în împrumuturi ipotecare pentru a ajutorarea companiilor din agricultură, silvicultură și infrastructură. Constituirea utilajelor agricole în garanție colaterală asigură lichiditatea acestui instrument financiar. În prezent, echipa HeavyFinance este constituită din 40 de specialiști. Modelul de evaluare a riscurilor este construit intern de experți de top și reajustat anual, fiind listată în Registrul de transparență. Compania operează conform reglementărilor Băncii Centrale a Lituaniei și Băncii Centrale Europene și este auditată anual, elaborându-se rapoarte detaliate ale activității. Portofoliul HeavyFinance este constituit din peste 6.500 de investitori și 1.000 de fermieri.

Cum funcționează?

1. Înregistrare
Doritorul creează un cont pe bază de e-mail și parolă, primind acces complet la toate informațiile despre orice împrumut.

2. Identificare
HeavyFinance respectă legile europene și urmează cele mai bune practici pentru asigurarea securității investitorilor. Prin urmare, înainte de a investi, fiecare nou înscris trebuie să trimită un selfie și o poză a actului de identitate.

3. Portofel electronic
Pentru a păstra banii în siguranță, HeavyFinance colaborează cu compania franceză Lemonway care depune banii la BNP Paribas – cea mai mare bancă europeană.

4. Investiție
Când se efectuează o investiție, banii sunt transferați într-un cont escrow deschis la BNP Paribas. Doar după ce echipa HeavyFinance primește toate documentele privind garanția colaterală, suma investită este transferată direct fermierului.

Compania subliniază că finanțarea are o importanță majoră în tranziția către o ecologie durabilă, deoarece fermierii au nevoie de asistență financiară pentru a face tranziția către practici regenerative, cum ar fi agricultura fără prelucrarea preliminară a solului. Companiile care furnizează finanțare, la rândul lor, câștigă avantajul de a-și folosi investiția în HeavyFinance pentru a compensa consumul de carbon. Arvydas Bložė, partener la Practica Capital adaugă: „Prin conectarea directă a fermierilor din Europa și prin introducerea unei metodologii specifice de credit de carbon bazată pe sol, anticipăm crearea unui nou canal pentru corporațiile din aval pentru compensarea propriilor credite de carbon și stimularea investițiilor de capital instituțional în sectorul verde„.

Sursa: https://heavyfinance.com/

Din aceeași categorie