Hub pentru energie verde pe o insulă artificială construită de Danemarca

Un nou important pas înspre atingerea neutralității climatice a fost făcut de către Danemarca. Hubul energetic va fi o insulă artificială construită la 80 km de țărmul peninsulei Jutland. Acesta va crește independența energetică din Europa prin creșterea producției de energie verde.

Danemarca este una dintre țările care au stabilit anul 2050 ca fiind anul în care să se atingă în totalitate neutralitatea climatică. Vorbim aici despre poluare, emisii de carbon și energie verde. Prin construirea primului hub energetic artificial în Marea Nordului, Danemarca face un nou pas în tranziția spre energie verde.

Energia verde produsă de insula artificială va fi la niveluri nemaiîntâlnite, fiind posibil să acopere consumul a peste 10 milioane de locuințe.

Acesta este cu adevărat un moment uriaș pentru Danemarca și pentru tranziția globală înspre energie verde. Această decizie marchează începutul unei noi ere a producției de energie alternativă în Danemarca și în lume și conectează obiectivele climatice foarte ambițioase cu locuri de muncă verzi. Hubul Energetic din Marea Nordului va fi cel mai mare proiect de construcție din istoria Daneză” spune ministrul danez pentru Climă, Dan Jørgensen.

Hubul energetic va fi o fabrică de stocare și distribuție a energiei verzi captată de sutele de eoliene care vor înconjura insula. Fabrica va distribui energia verde direct înspre consumatorii din țările care sunt în vecinătatea Mării Nordului. Insula va avea o suprafață de 120.000 metri pătrați și într-o primă fază va putea să asigure energie verde pentru un număr de 3 milioane de case.

Proiectul este un Parteneriat Public Privat în care statul danez va deține majoritatea insulei, iar companiile private vor veni cu know-how inovativ.

Insula artificială va oferi oportunități pentru expandarea proiectului, construindu-se ulterior un port și facilități pentru stocarea și conversia energiei verzi captate de la eolienele din mare.

Sursa: Danish Energy Agency

Din aceeași categorie

Leave a Comment