Importanța datelor privind calitatea aerului interior pentru managementul clădirilor

Din cauza Covid și în conformitate cu noile reglementări UE, dezvoltatorii trebuie să acorde mult mai multă atenție factorilor de mediu, sociali și de guvernanță (Environmental, Social and Governance – ESG factors) la proiectarea viitoarelor clădiri. În consecință, apar din ce în ce mai multe platforme care asigură analiza datelor ESG.

Chiar dacă pandemia e pe sfârșite, majoritatea oamenilor își petrec cea mai mare parte a timpului în interior. Prin urmare, calitatea aerului din interior are un efect semnificativ asupra sănătății. Ca rezultat, multe clădiri noi încorporează sisteme inteligente de filtrare și monitorizare a aerului. În Europa, standardele care urmează a fi adoptate de Comisia Europeană, cum ar fi Directiva de raportare a sustenabilității corporative (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD), vor impune includerea acestor sisteme la proiectarea clădirilor și cerința de a raporta despre utilizarea controlului calității aerului în scopul creării unui mediu de lucru sănătos, bazat pe date și adaptabil.

Startup-ul olandez Clairify a creat o platformă care combină un software inteligent cu senzori de calitate a aerului instalați în interiorul clădirilor, permițând beneficiarilor să analizeze calitatea aerului interior și să îndeplinească cerințele de raportare. Instrumentele software ale companiei facilitează gestionarea calității și temperaturii aerului interior, contribuind la crearea unui mediu mai sănătos și mai productiv. Instrumentele de analiză a datelor dezvoltate de companie sunt deja folosite de mari firme imobiliare comerciale, în clădiri emblematice și de Universitatea din Amsterdam.

Clairify combină software-ul inteligent cu senzori de calitate a aerului din interior

Îmbunătățirea calității aerului nu înseamnă doar menținerea sănătății și confortului oamenilor, ci se referă și la economisirea energiei și reducerea deșeurilor. Acesta este motivul pentru care interesul pentru calitatea aerului din interior va crește, mai ales că este legat direct de managementul energiei și de sustenabilitate. Acest fapt nu a scăpat investitorilor privați, care au acordat recent Clairify noi finanțări în valoare de 565.000 de euro.

Max ter Horst, Managing Partner Energy la Rockstart, a explicat interesul firmei pentru Clairify, spunând: „Un management mai bun al calității aerului în clădirile de birouri are ca rezultat un consum mai mic de energie, dar îmbunătățește și productivitatea angajaților și reduce riscurile de infectare cu Covid-19. Importanța [Clairify] pe piață este impresionantă, companiile imobiliare internaționale și corporațiile mari aliniindu-se pentru a deveni clienții lor”.

Produsul Clairify vine la momentul potrivit, deoarece investitorii imobiliari recunosc nevoia de a îmbunătăți sustenabilitatea, calitatea mediului și confortul. Chiar dacă COVID-19 dispare, proprietarii și chiriașii au conștientizat importanța calității aerului din interior. Deci, calitatea aerului va rămâne un subiect de interes pentru dezvoltatorii imobiliari. Făcând mai ușoară colectarea și analizarea datelor, Clairify poate juca un rol important în această tranziție.

În Oakland, Statele Unite, compania Actual a fost fondată de câțiva foști colegi de la LinkedIn și Airbus. Platforma dezvoltată de ei combină planificarea urbană, proiectarea jocurilor video și vizualizarea datelor pentru a ajuta companiile să își modeleze planurile de mediu, sociale și de guvernare. Startup-ul își descrie platforma ca fiind „un prim model” și se concentrează pe a ajuta clienții să introducă datele într-un model care încorporează, de asemenea, știința și ingineria de bază necesare pentru îmbunătățirea factorilor ESG, cum ar fi asigurarea unui lanț de aprovizionare cu emisii scăzute de carbon.

Utilizatorii încep prin a introduce obiectivele ESG de bază. Actual transformă aceste obiective în modele care facilitează înțelegerea impactului diferitelor variante – cum ar fi schimbarea surselor de energie sau investiția în tehnologie curată. Actual consideră că utilizarea modelelor tactile și a unei interfețe inspirate de jocurile video facilitează explorarea de către utilizatori a diferitelor modele și variante.

Co-fondatorul și președintele Actual, Karthik Balakrishnan, a explicat importanța concentrării asupra ESG, spunând: „Ne aflăm într-un punct în care companiile care nu își asumă angajamentele de responsabilitate corporativă și socială rămân în urmă… Actual este conceput pentru a ajuta întreprinderile să modeleze și să implementeze rapid, fără întârziere, diversele scenarii ESG prin care își pot optimiza activitățile curente pentru a respecta reglementările”.

Surse: clairify.io, actualhq.com

Din aceeași categorie