În 2021, „Ceasul Apocalipsei” rămâne la 100 de secunde de miezul nopții

Robert Rosner, președintele Buletinului Oamenilor de Știință Atomici, dreapta, alături de membrul Buletinul Oamenilor Oamenilor de Știință Atomici, Lawrence Krauss, la stânga, mută a doua minută a Doomsday Clock la două minute până la miezul nopții în timpul unei conferințe de presă la Clubul Național de Presă din Washington, 25 ianuarie 2018.

Experții de la „Bulletin of the Atomic Scientists” au declarat că, în 2021, „Ceasul Apocalipsei” este oprit cu 100 de secunde înainte de miezul nopții, la fel ca și anul trecut. Este posibil deci să nu fim mai aproape de apocalipsă anul acesta, dar nici nu putem spune că situația s-a îmbunătățit, potrivit oamenilor de știință.

Anul acesta, pandemia COVID-19 este responsabilă pentru faptul că omenirea rămâne îngrijorător de aproape de o criză globală, potrivit grupului care este format din lideri mondiali și laureați ai premiului Nobel.

Pandemia a dezvăluit cât de nepregătite și dezinteresate sunt țările și sistemul internațional de gestionarea în mod adecvat a situațiilor de urgență globale„, au spus oamenii de știință într-un comunicat. „În aceste vremuri de criză autentică, guvernele au abdicat prea des de la  responsabilitate, au ignorat sfaturile științifice, nu au cooperat și nu au comunicat eficient și, în consecință, nu au reușit să protejeze sănătatea și bunăstarea cetățenilor lor„.

Schimbările climatice și războiul nuclear, amplificate de răspândirea agresivă a informațiilor false pe internet, au fost, de asemenea, pe lista preocupărilor oamenilor de știință.

Amenințările existențiale cauzate de armele nucleare și de schimbările climatice s-au intensificat în ultimii ani din cauza unui multiplicator al amenințărilor: corupția continuă a ecosferei informaționale de care depind democrația și luarea deciziilor publice„, au spus ei.

La înființare, în anul 1947, „Ceasul Apocalipsei” a fost inițial setat cu șapte minute înainte de miezul nopții. De-a lungul ultimelor șapte decenii, timpul a fost ajustat periodic.

Perioada cea mai îndepărtată de miezul nopții a fost de 17 minute în 1991, după ce președintele american de atunci, George H.W. Bush și omologul sovietic Mihail Gorbaciov au anunțat reduceri ale arsenalelor nucleare din țările respective.

Preluare după abcnews
foto: Carolyn Kaster/AP, FILE

Din aceeași categorie

Leave a Comment