În Suedia, un viitor parc eolian gigant va avea turbine la fel de înalte ca Turnul Eiffel

Proiectul parcului eolian Markbygden ETT lângă Pitea, Suedia. Fotograf- Mikael Sjoberg Bloomberg

Svevind AB, dezvoltatorul suedez al celui mai mare parc eolian din Europa se concentrează pe o nouă etapă de dezvoltare a producției de energie regenerabilă.

Svevind AB a solicitat o autorizare fără precedent, referitoare la creșterea înălțimii turbinelor eoliene cu o treime, până la 300 de metri, o înălțime aproape egală cu cea a Turnului Eiffel. „Cererea de finanțare pentru prima etapă de construcție a parcului eolian Markbygden va fi depusă probabil spre sfârșitul acestui trimestru, iar procesul ar putea dura doi-trei ani” , a declarat Kristina Falk, șefa departamentului de mediu și autorizare a companiei.

Proiectul ambițios evidențiază viteza cu care se dezvoltă până și cea mai matură tehnologie de producere a energiei regenerabile, după decenii de utilizare a unor turbine din ce în ce mai mari. Extinderea parcurilor eoliene terestre este esențială pentru ca statele și companiile din întreaga lume să atingă în deceniile următoare obiectivele climatice din ce în ce mai stricte.

O turbină mai înaltă înseamnă un rotor mai mare și asta înseamnă mai multă energie produsă de turbine” , a spus Falk. „La această înălțime se prevede o creștere substanțială a producției de energie eoliană în comparație cu turbinele eoliene omologate în prezent” .

Markbygden, parcul eolian ale cărui 1.101 turbine se vor activa spre sfârșitul acestui deceniu, va genera suficientă energie pentru a satisface 8% din necesarul de energie electrică al Suediei. Parlamentarii doresc ca energia eoliană să acopere creșterea semnificativă a necesarului de energie, deoarece sectoarele industriei și transporturilor devin din ce în ce mai determinate pentru a atinge obiectivele climatice.

Suedia trebuie să înceapă să planifice cum să producă energie electrică suficientă pentru a satisface o creștere cu 70% a necesarului până în 2045” , a declarat Markus Rauramo, director executiv la Fortum Oyj, într-un interviu pentru Dagens Industri.

Deocamdată nu există turbine la fel de înalte faimosul reper parizian și încă nu vor exista timp de câțiva ani, dar Svevind dorește să fie în prima linie și probabil că industria va continua să se crească și să dezvolte turbine din ce în ce mai înalte.

Cea mai înaltă turbină terestră din prezent este modelul 5.8-170 de la Siemens Gamesa Renewable Energy SA, care are o înălțime de 250 de metri în cel mai înalt punct.

O autorizație care să permită turbine de până la 300 de metri înseamnă că Svevind ar putea instala în acest proiect cele mai noi și mai puternice modele de turbină”, a spus Oliver Metcalfe, analist eolian la BloombergNEF din Londra. „Cele mai înalte turbine terestre de pe piața actuală au aproximativ 250 de metri. Dacă ar fi aprobat, noul model de turbină ar oferi Svevind un avantaj în cazul în care producătorii dezvoltă modele mai noi și mai mari” .

Potrivit datelor prezentate de grupul de lobby Swedenergy, producția de energie electrică furnizată de parcurile eoliene din Suedia a crescut cu 40% anul trecut, la 27,9 terawați-oră.

Sursa: bloomberg.com

Din aceeași categorie

Leave a Comment