În Ungaria se va construi cea mai mare fabrică de baterii din Europa, în valoare de 2,3 miliarde de dolari

Compania sud-coreeană SK Innovation va construi în Ungaria cea mai mare fabrică de baterii pentru vehicule electrice din Europa. SK Innovation va investi 2,3 miliarde de dolari în ceea ce va fi a treia sa fabrică de baterii din Ungaria, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto. Într-un comunicat, compania sud-coreeană a declarat că proiectul va fi finalizat în 2028, iar finanțarea va fi asigurată „conform programului de investiții” .

În ultimii ani, Ungaria a curtat în mod agresiv producătorii de baterii prin acordarea de importante subvenții, cu intenția de a fi în prim-planul tranziției electrice care afectează industria auto, un sector crucial care stă la baza economiei țării și, de asemenea, a întregii zone est-europene.

Mari companii producătoare de autoturisme, Mercedes-Daimler AG, Audi Volkswagen AG și Suzuki Corp au deschis deja linii de fabricație în Ungaria, iar BMW AG le urmează, anunțând demararea procesului de construire a propriei fabrici. Szijjártó a mai declarat că, în ultimii șase ani, 32 de mari companii din Coreea de Sud au făcut investiții în Ungaria, adăugând că cifra de afaceri bilaterală a crescut cu 28% anul trecut. Cu patru ani în urmă, o altă companie sud-coreeană, Samsung SDI, a anunțat că va investi 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea celulelor litiu-ion și a fabricii de baterii din Ungaria, iar UE a demarat în 2019 o anchetă privind subvenția de 108 milioane de euro acordată de Ungaria acestui proiect.

Ungaria a devenit liderul european în producția de baterii electrice” , a spus Szijjarto. „Fără nicio exagerare putem spune că Ungaria a intrat în noua eră a industriei auto, deoarece aici sunt construite cele mai mari fabrici de baterii din lume” . „Ungaria intenționează să acorde cea mai mare subvenție de investiții din istoria sa” , a spus ministrul de externe ungar, adăugând că guvernul va face publică valoarea ajutorului de stat odată cu semnarea contractului cu SK Innovation și după finalizarea procesului de notificare a UE.

SK Innovation este cea mai mare companie din Coreea de Sud din domeniile energiei și produselor chimice și unul dintre principalii producători de baterii din lume. Viitoarea fabrică din Ungaria va avea o  capacitate de producție de 30 GwH pe an, va oferi 2.500 de locuri de muncă și va crea noi oportunități de afaceri pentru toate companiile care funcționează în regiunea respectivă, ceea ce va crea noi locuri de muncă și va însemna posibilități de dezvoltare pe multe planuri. Construcția uzinei de 700.000 mp este programată să înceapă în al treilea trimestru al anului, a spus ministrul de externe ungar, adăugând că guvernul a aprobat deja un proiect regional la scară largă pentru dezvoltarea infrastructurilor de transport și electricitate care vor deservi uzina.

Datorită acestei investiții, compania va putea face față în mod proactiv cerinței de baterii de pe piața europeană, care este estimată să crească de peste șase ori, la 256 GWh în 2025 față de 41 GWh în prezent” , a spus Jun Kim, președintele Consiliului de administrație al SK Innovation.

Foto: https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official

Din aceeași categorie

Leave a Comment