Marile companii care vând masă lemnoasă, amendate de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de 129,6 milioane lei (aproximativ 26,6 milioane euro) 31 de companii care își desfășoară activitatea pe piața comercializării masei lemnoase din România, potrivit unui comunicat al instituției, remis, marți, AGERPRES.


În cadrul acestei investigații, autoritatea de concurență a analizat mai multe licitații organizate de diverși administratori sau proprietari de fond forestier în perioada 2011 – 2016 și a constatat că în cazul a 45 dintre ele au fost încălcate regulile de concurență prin realizarea unor înțelegeri și/sau practici concertate pentru împărțirea loturilor/partizilor de masă lemnoasă, în funcție de interes, precum și/sau pentru împărțirea surselor de aprovizionare.

Astfel, companiile își coordonau comportamentul prin schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial privind necesarul de materie primă, politica de achiziție de masă lemnoasă, organizarea internă, precum și strategia comercială de participare la anumite licitații sau conduita de a licita/de a nu licita la anumite partizi/loturi de masă lemnoasă.

În acest fel, companiile eliminau concurența dintre ele în cadrul licitațiilor pentru a adjudeca masa lemnoasă la cel mai mic preț posibil, de cele mai multe ori, în detrimentul statului care încasa mai puțini bani.

Cele mai mari amenzi au fost luate de Egger Romania, respectiv 22,6 milioane de lei, Forestar – 1,7 milioane de lei, Frasinul – 3 milioane de lei, HS Timber Productions – 51,7 milioane de lei, Kronospan Romania – 1,9 milioane de lei, Kronospan Sebeș – 1,3 milioane de lei, Kronospan Trading – 43,1 milioane de lei,

Un număr de 13 companii au recunoscut încălcarea legii concurenței și au beneficiat de reduceri ale amenzilor (Alredia, Egger Romania, Explosiv Group, Fagus Forest Prod, Forest Land, Genex Com, HS Timber Productions, Kronospan Romania, Kronospan Sebeș, Kronospan Trading, Limsilva Forest, Silvania International Prod, Silva Logistics Services).

Kronospan Trading a fost sancționată deoarece, la sfârșitul lunii octombrie 2018, a preluat activitatea de producție, precum și toate elementele conexe acesteia (stocuri, clienți, furnizori, contracte, evidențe contabile) de la Kronospan Sebeș si Kronospan Romania, continuând activitatea economică a acestora.

Reamintim că, la sfârșitul anului 2018, Consiliul Concurenței a sancționat companiile Forestar SA, Nico Paul SRL și Saniral SRL cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aproximativ 497.866 euro) pentru trucarea unei licitații derulate de Romsilva, prin Directia Silvică Neamț, pentru valorificarea lemnului fasonat„, se mai arată în comunicat.

De asemenea, autoritatea de concurență a derulat mai multe anchete sectoriale și analize pe piața lemnului și a elaborat o serie de propuneri și recomandări pentru îmbunătățirea concurentei, care au și fost preluate în reglementările din domeniu.

Astfel, Consiliul Concurenței a recomandat Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva să elimine posibilitatea acoperirii, din alte activități, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase în instalațiile proprii.

De asemenea, autoritatea a solicitat ajustarea legislației din domeniu, astfel încât nivelul de taxare să fie nediscriminatoriu, iar Romsilva să plătească taxe și redevențe ca toți ceilalți administratori și/sau proprietari de fond forestier.

În același timp, a mai recomandat eliminarea condiției atestării sau să se permită participarea la licitațiile organizate de administratorii de păduri proprietate publică, inclusiv a companiilor/persoanelor fizice care au încheiat contracte de prestări servicii cu operatori atestați pentru activitatea de exploatare forestieră.

În ceea ce privește modul de selectare a partizilor care vor fi recoltate de către Romsilva, autoritatea de concurență consideră că trebuie să se realizeze într-un mod nediscreționar, în baza unei reglementări interne clare.

Totodată, pentru intensificarea combaterii tăierilor ilegale, autoritatea a recomandat Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară întocmirea cadastrului fondului forestier.

În plus, Consiliul Concurenței a recomandat Guvernului României realizarea (inclusiv cu sursă de finanțare din fonduri europene) a unui program privind economisirea lemnului de foc, prin înlocuirea dispozitivelor ineficiente și poluante utilizate de populație pentru încălzire, cu unele mai eficiente, ceea ce ar conduce la scăderea costurilor de încălzire și la reducerea semnificativă a cererii de lemn de foc, aspect determinant în reducerea tăierilor ilegale.

Sursa: ziare.com

Din aceeași categorie

Leave a Comment