Publicație online editată de Alianța Pentru Natură – prima organizație non-guvernamentală din România membru al Convenției Primarilor privind Clima și Energia
Pământul se schimbă mai repede decât în orice altă perioadă înregistrată din istorie, ca urmare a încălzirii globale cauzate de om.
De la mijlocul anilor 1800, când am început să ardem combustibili fosili la scară industrială, am modificat atmosfera și am provocat încălzirea planetei Gazele cu efect de seră rețin căldura în atmosferă, ceea ce determină temperaturi mai ridicate, creșterea nivelului mării, perturbarea ecosistemelor și condiții meteorologice extreme.
Oamenii de știință au prognozat că, dacă temperatura globală va crește cu peste 2˚C față de nivelurile preindustriale, consecințele vor fi catastrofale pentru miliarde de oameni din întreaga lume. Guvernele au semnat acordul de la Paris în 2015, convenind să limiteze creșterea temperaturii globale la 2˚C, cu ambiția de a menține sub 1,5˚C.
Acest articol, preluat din The Guardian, prezintă o selecție a semnelor vitale ale planetei, de la nivelurile de dioxid de carbon până la suprafața de gheață marină arctică. Graficele sunt realizate pe baza datelor provenite de la NASA, Centrul Național de Date pentru Zăpadă și Gheață din SUA și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică. Aceste grafice afișează valorile diferiților parametri climatici, oferind o reprezentare vizuală a crizei climatice.
Modificarea temperaturii globale Modificarea lunară a temperaturii în comparație cu valorile din perioada de referință 1951-1980 + 0,86˚C Ianuarie 2021
CO2 atmosferic Valorile săptămânale de carbon înregistrate la Mauna Loa, Hawaii 416,92 ppm 7 februarie 2021
Topirea ghețarilor Subpoziția masei de gheață de pe uscat -4040 GT Decembrie 2018
Nivelul mărilor Schimbarea globală a nivelului mărilor +69,21 mm Iulie 2020
Topirea gheții arctice Gheața arctică înseamnă întinderea medie a gheții marine 14.784 milioane m2 2019