MK One – purificatorul de aer care reciclează aerul poluat și transformă poluanții reținuți în plăci de gresie artificială

Conform unor studii recente, India are cele mai grave niveluri de poluare din lume, provocând peste un milion de decese în fiecare an. Pentru a aborda această problemă de sănătate publică și de mediu, startup-ul Praan a proiectat un purificator de aer accesibil și versatil pentru curățarea aerului la nivel hiperlocal.

Denumit MK One, dispozitivul de purificare exterior elimină poluanții toxici din aer și asigură depozitarea lor într-un recipient pentru reciclare ulterioară. Creat special pentru comunitățile defavorizate ale țării, care sunt în general cele mai expuse riscurilor de sănătate din cauza expunerii la poluarea aerului, purificatorul este fără filtru, ceea ce îl face mai accesibil și mai ieftin.

Fiecare dispozitiv costă în jur de 1.578 de euro și purifică până la 8,5 metri cubi de aer pe minut, o cantitate suficient de mare pentru ca dispozitivul să poată fi utilizat în locuințe, școli, birouri sau mici ateliere, fiind de asemenea ușor de transportat, configurat și întreținut.

Când un dispozitiv trebuie curățat, de obicei la fiecare două luni, Praan livrează poluanții captați unei companii partenere, Carbon Craft Design, care transformă poluanții sub formă de pulbere în plăci de pavaj realizate manual.

Praan este un start-up care reunește ingineri, designeri, informaticieni, biologi, oameni de afaceri și futurologi, care contribuie cu experiența acumulată la Tesla, SpaceX, Microsoft, Amazon, Intel, Philips, Facebook, Națiunile Unite etc. și care colaborează pentru a găsi soluții la probleme extrem de provocatoare. În total, echipa cuprinde peste 158 de oameni din peste 70 de orașe din întreaga lume.

În prezent, pe lângă faptul că așteaptă brevetarea sistemului de inteligență artificială care controlează dispozitivul de purificare a aerului, compania dezvoltă și un sistem de captare a carbonului. Obiectivul este ca sistemul să fie operațional în India cât mai repede și să poată elimina până la o tonă de dioxid de carbon din aer.

Efectele secundare ale utilizării unei inovații pot fi uneori la fel de importante ca îmbunătățirea inițială în sine. Sistemele personale de purificare a aerului ajută imediat persoanele și micile comunități să beneficieze de un aer mai curat și să reducă probabilitatea de a dezvolta boli respiratorii. În ansamblu, o presiune mai mică asupra sistemelor locale de asistență medicală poate aduce beneficii comunităților mai mari, permițând alocarea mai multor resurse pentru programele de prevenire, contribuind astfel la asigurarea sănătății populației.

Sursa: https://www.praan.io/

Din aceeași categorie