Modalitate inovativă de producție durabilă locală a bio-îngrășămintelor

Un startup a dezvoltat un sistem care le permite fermierilor să producă bio-îngrășăminte, personalizate și durabile, la fața locului

Majoritatea fermelor folosesc îngrășăminte. Cu toate acestea, îngrășământul nu este doar o cheltuială majoră pentru fermieri, ci și utilizarea acestuia poate fi dăunătoare mediului. Amoniacul, un ingredient principal al îngrășămintelor comerciale, necesită multă energie pentru fabricare, cea mai mare parte din care provine din arderea combustibililor fosili. De asemenea, atunci când sunt descompuse de microbi, îngrășămintele eliberează în atmosferă un gaz cu puternic efect de seră – protoxid de azot. Biofertilizatorii sunt o opțiune mai durabilă. Aceștia conțin microorganisme vii care fixează direct azotul atmosferic.

Pentru a ajuta fermierii să utilizeze bio-îngrășăminte, Nitroterra a dezvoltat o tehnologie care permite fermierilor să își producă local bio-îngrășămintele necesare, adaptând microorganismele pentru a se potrivi nevoilor lor precise. Prin monitorizarea continuă a caracteristicilor solului dintr-o fermă, Nitroterra poate asigura, de asemenea, ajustarea amestecurilor pentru diferite anotimpuri, rezistența culturii, concentrația nutrienților și îmbunătățirea randamentului.

Pentru început, Nitroterra efectuează o analiză a solului fiecărei ferme și folosește datele pentru a dezvolta o rețetă personalizată de biofertilizator. Acest biofertilizator este apoi produs la fața locului, folosind unitatea de producție proprie dezvoltată de  companie. Designul modular al unității de producție permite producerea simultană a mai multor tulpini de microbi. O singură unitate poate produce, de asemenea, într-o unică locație, bio îngrășăminte personalizate pentru mai multe ferme.

Potrivit companiei, biofertilizatorii reprezintă un pas important în inversarea daunelor cauzate de utilizarea îngrășămintelor sintetice. „Este necesară o schimbare majoră și urgentă în agricultură pentru a proteja solul. Utilizarea excesivă sistematică a îngrășămintelor sintetice, determinată de cursa de decenii pentru îmbunătățirea constantă a randamentului, poluează solul, căile navigabile și aerul cu compuși toxici și gaze cu efect de seră și intensifică efectele secetei și ale altor riscuri legate de climă. Solul își pierde capacitatea naturală de recuperare și de transfer al nutrienților către plante”.

Toate soluțiile Nitroterra se bazează pe tehnologia proprie pentru producția și aplicarea de biofertilizatori microbieni. Unitatea inovatoare de producție permite producția de biofertilizatori ușor scalabili, la niveluri de concentrație și puritate constant ridicate și utilizând o fracțiune din energia consumată în cazul soluțiilor industriale convenționale.

Beneficiind de dimensiunile sale compacte, funcționarea fără întreruperi și consumul minim de energie, unitatea de producție Nitroterra poate fi amplasată în fermă sau în vecinătatea sa, eliminându-se toate costurile suplimentare legate de producție și distribuție, costurile de transport, precum și orice riscuri legate de infrastructură sau de disponibilitatea produselor.

Expertiza în domeniul microbiologiei și abordarea modulară a producției permit stabilirea precisă a caracteristicilor biofertilizatorilor care urmează să fie produși și utilizați de fermieri, în funcție de climă, starea solului și cerințele specifice ale culturilor din fiecare fermă. Prin colaborarea directă cu fermierii, se asigură colectarea, analizarea și validarea unui spectru larg de date privind interacțiunile biofertilizatorilor cu microbiomul lor local, dezvoltând modele și construind o bază de date personalizată și ajustabilă în timp.

Pe lângă o ameliorare imediată a mediului, tranziția de la îngrășămintele sintetice la biofertilizatori poate asigura reducerea cu până la 30% a costurilor cu îngrășămintele la randamente comparabile (în funcție de prețurile de achiziție și de alte variabile), cu economii suplimentare în sezoanele ulterioare de aplicare consistentă a biofertilizatorului. Aplicarea consecventă în mai multe sezoane a biofertilizatorilor sprijină îmbunătățirea structurii solului, transferul de nutrienți către plante și efectele generale de bioremediere.

Unitatea locală de producție a biofertilizatorilor furnizează bio-îngrășăminte personalizate, ori de câte ori este nevoie

  • volum mare (unitatea de dimensiuni standard poate deservi până la 30.000 de hectare/an și este ușor scalabilă (în ambele sensuri)
  • calitate înaltă (concentrații constante, risc de contaminare semnificativ mai mic în comparație cu soluțiile industriale utilizate în prezent)
  • soluție eficientă din punct de vedere al costurilor și din punct de vedere energetic (economii semnificative la costurile de instalare și operare și la consumul de energie comparativ cu soluțiile industriale utilizate în prezent)
  • elimină orice taxe de distribuție și riscuri logistice, fără risc de indisponibilitate
  • produce simultan mai multe tulpini de bacterii – permite personalizarea completă a amestecurilor de bacterii produse în funcție de solul local, climă și tipul culturilor poate fi instalată într-o fermă sau configurată ca un centru de producție local pentru comunitățile de fermieri din vecinătate.

Unitățile de producție de biofertilizatori Nitroterra pot fi amplasate în ferme sau în vecinătatea acestora, reducând semnificativ costurile de transport și emisiile. Unitatea de producție în sine utilizează, de asemenea, mult mai puțină energie decât producătorii de îngrășăminte convenționale, necesită mai puțină infrastructură și este ușor scalabilă. Prin utilizarea instrumentelor personalizate de manipulare și aplicare pe sol, aceste produse pot fi, de asemenea, mult mai eficiente decât îngrășămintele standard. În același timp, se preconizează că piața globală a biofertilizatorilor va crește de la 2,02 miliarde de dolari în 2022 la 4,47 miliarde de dolari până în 2029. Având în vedere intenția Europei de a reduce utilizarea îngrășămintelor chimice cu 25%, această creștere este probabil să continue.

Sursa: https://nitroterratechnology.com

Din aceeași categorie