MOST – Molecular Solar Thermal Energy Storage Systems
Folosind o tehnologie dezvoltată de Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia și un generator construit de o echipă de la Universitatea Jiao Tong din China din Shanghai, cercetătorii au dezvoltat o modalitate de a stoca energia solară, astfel încât electricitatea să fie disponibilă ori de câte ori este nevoie. Noul sistem elimină variabilitatea unei surse de energie, care depinde de ora din zi și de vreme, putând stoca energia pe o perioadă de până la 18 ani.
Tehnologia creată de echipa Universității Chalmers folosește o moleculă formată din carbon, hidrogen și azot, care își schimbă forma atunci când este expusă la lumina solară. Molecula structural modificată poate fi apoi stocată în lichid, făcând energia utilizabilă chiar și atunci când soarele nu este disponibil. Pentru ca sistemul să producă electricitate, echipa din Shanghai a dezvoltat un microcip care produce catalizatorul necesar reconversiei moleculare.
Fiind un sistem energetic închis, nu există emisii generate de captarea, stocarea și reconversia energiei solare sub nicio formă – căldură sau electricitate. Construit cu materiale relativ comune, sistemul este ușor de fabricat, ceea ce îl face deosebit de accesibil. Cu toate acestea, la dimensiunea actuală, sistemul este prea mic pentru a alimenta dispozitive sau structuri mari. Extinderea sistemului va fi principala provocare cu care se confruntă oamenii de știință.
Odată ce țintele din planurile naționale vor fi atinse și apoi depășite în mod constant, utilizarea energiei regenerabile va continua să crească, deși poate mai lent decât și-ar dori mulți. Pandemia globală, urmată de lipsa aprovizionării în aproape fiecare industrie, a făcut ca prețul sistemelor fotovoltaice să crească din nou, după multe luni de scăderi consistente. Este posibil ca sistemele inteligente de stocare să contribuie la succesul pe termen lung în industriile regenerabile, așa că, cu cât soluțiile inovative, precum cea creată de echipele universităților Chalmers și Shanghai, vor putea fi comercializate mai repede pe scară largă, cu atât va fi mai ușor pentru guverne să-și atingă obiectivele de sustenabilitate.
Surse:
https://www.chalmers.se/en/departments/chem/news/Pages/Converting-solar-energy-to-electricity-on-demand.aspx
https://youtu.be/EdIyYoKS1mo