Clădiri întregi pot fi modernizate cu ferestre eficiente din punct de vedere energetic
Criza energetică afectează pe toată lumea, iar situația s-a agravat odată cu invazia Ucrainei. Ceea ce a devenit evident de-a lungul anilor este că, pe măsură ce prețurile la energie au crescut, produsele și tehnologiile ineficiente au contribuit din ce în ce mai mult la creșterea costurilor de încălzire pentru clădirile mai vechi. De exemplu, o clădire cu ferestre ineficiente va pierde aproximativ două treimi din căldura interioară.
În prezent, compania LuxWall, companie finanțată de Breakthrough Energy Ventures deținută de Bill Gates, crede că are o soluție. Denumită Net Zero Glass, această inovație în curs de brevetare reduce emisiile de carbon din clădiri și consumul de energie cu până la 45%. Ferestrele constau din două foi de sticlă cu izolare în vid (VIG) care sunt instalate din interiorul clădirii, ceea ce face mult mai rapidă și mai ușoară modernizarea, reducându-se disconfortul creat chiriașilor.
Geamurile acționează ca un recipient termoizolat („termos”), reducând transferul de căldură și aer rece prin convecție, conducție și radiație. Căldura de la razele soarelui este reflectată, iar schimbul de energie termică dintre interiorul structurii și exterior este împiedicat.
Având în vedere că sectorul clădirilor contribuie cu 39% la emisiile globale de carbon, eficiența în construcție și modernizare a structurilor mai vechi ar putea juca un rol important în atingerea obiectivului de neutralitate climatică. Costurile reprezintă întotdeauna o problemă, prețurile multor materiale de construcție fiind mai mari ca niciodată. Tehnologia inovativă LuxWall permite proprietarilor să înlocuiască sticla veche, păstrând tocul ferestrei, ceea ce, combinat cu ratele de izolare de patru ori mai bune ale ferestrei, înseamnă că proprietarii pot recupera costurile de investiție în 5 până la 7 ani, o perioadă mult mai redusă decât cea actuală, de 20 până la 25 de ani.
Ferestrele sunt cea mai mare sursă de pierderi de energie în clădiri. Pentru a asigura supraviețuirea planetei noastre, eficiența energetică a clădirilor trebuie să se îmbunătățească exponențial.
Sursa: luxwall.com