Service-urile auto pentru repararea motoarelor clasice vor dispărea. Un motor pe benzină include cam 20.000 de piese individuale. Un motor electric are doar 20! Masinile electrice sunt vândute cu garanție pe viață și vor fi reparate în centre regionale, utilizând roboți. Durează doar 10 minute să fie înlocuit un motor electric. Mașinile electrice vor deveni din ce în ce mai mult preferate celor clasice, inclusiv în România.
Avantajele deținerii unui vehicul electric în România sunt atât financiare, cât și practice. În primul rând, Guvernul României oferă o subvenție generoasă, de 10.000 €, celor care vor să își cumpere o mașină 100% electrică, cu emisii poluante zero, și să intre astfel în grupul conducătorilor auto care contribuie la creșterea calității aerului. Mașinile electrice sunt silențioase și se adaptează perfect la mediul urban, dat fiind că bateria se încarcă la frânare, iar traficul în mediul urban dă șoferilor chiar prea multe ocazii de încetinire. Pe măsură ce infrastructura stațiilor de încărcare se va dezvolta, posesorii de autovehicule electrice vor avea o libertate de mișcare tot mai mare, care le va permite să străbată țara fără griji.
Costurile de întreținere ale unui autovehicul electric sunt mai mici decât cele ale unei mașini convenționale cu ardere internă. Spre deosebire de un motor tradițional, un motor electric nu are componente în mișcare care să se uzeze în cursul funcționării și nici lichide care să necesite înlocuire și, prin urmare, este mai ieftin și mai ușor de întreținut. Datorită sistemelor de recuperare a energiei în faza de decelerare, se reduce și uzura plăcuțelor de frână. Mai mult, considerând că durata de viață a bateriei este egală cu cea a mașinii, aceasta nu necesită întreținere.
Autonomia autovehiculelor electrice, în ceea ce privește distanța parcursă, a fost considerată un factor de descurajare pentru deținerea unei autovehicul electric. Cu toate acestea, studiile științifice arată că distanțele zilnice acoperite în majoritatea țărilor din întreaga lume au o valoare medie cuprinsă între 40 și 60 de kilometri (sursă: „Sistemele moderne de energie și energia curată„, 2015, Goldman Sachs) și că 95% din deplasări nu depășesc 200 km (sursă: „Studiul național al călătoriilor în gospodării„); călătoriile obișnuite putând fi ușor acoperite de vehiculele electrice deja prezente pe piață.
În ceea ce privește impactul asupra mediului și emisiile de CO2 și de alți poluanți, vehiculul electric oferă o performanță mai bună astăzi decât orice altă alternativă disponibilă și este singura tehnologie care oferă eliminarea totală a emisiilor locale de oxid de azot (NOx) și pulberi în suspensie (PM) în timpul utilizării.