Una dintre marile provocări pentru a ajunge la zero net este eficientizarea clădirilor existente pentru a le reduce amprenta de carbon. Pur și simplu nu este fezabilă demolarea structurilor existente și înlocuirea cu clădiri zero net construite special și, în multe cazuri, nu este nici viabil din punct de vedere economic să se adauge la clădirile mai vechi elemente precum izolația termică sau pompele de încălzire. Ca răspuns, startup-ul german Ecoworks a abordat această problemă din exterior. Compania dezvoltă „un înveliș” cu izolație încorporată, conceput pentru a reduce radical consumul de energie al clădirilor.
Ecoworks începe cu o scanare 3D a clădirii, care este folosită pentru a crea o clonă digitală. Folosind această clonă, compania dezvoltă planuri pentru panouri care se vor monta peste pereții existenți. Roboții asamblează apoi panourile, care includ ferestre, ventilație, canale pentru țevi și panouri solare pe acoperiș. Muncitorii calificați pot instala panourile rapid, finalizând proiectul în câteva săptămâni.
Această abordare funcționează cel mai bine în cazul clădirilor cu o structură exterioară simplă, cum ar fi complexele de apartamente. Cu toate acestea, Ecoworks intenționează să extindă conceptul la clădiri mai puțin uniforme, cum ar fi școli și case unifamiliale. Într-un astfel de proiect, care a implicat un complex de apartamente din anii 1930, clădirea a trecut de la utilizarea a 450 de kilowați-oră de energie pe metru pătrat la emisii negative și livrează surplusul de energie în rețea.
Pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, trebuie ca lumea să ajungă la emisii zero net până în 2050. Numai în Germania, unde clădirile sunt responsabile de 30% din totalul emisiilor de CO2, aceasta ar presupune renovarea a 30 de milioane de apartamente în doar 25 de ani. Totuși, în ritmul actual de renovare, va dura mai aproape de 500 de ani. În mod evident, procesul trebuie accelerat. Procesul Ecoworks este o modalitate prin care acest lucru poate fi realizat. Iar investitorii sunt de acord – în ultimii trei ani, compania a strâns finanțare de aproape 9 milioane de euro de la un consorțiu de firme de capital de risc și investitori privați axați pe tehnologia imobiliară și sustenabilitate. Având în vedere că piața europeană pentru modernizarea clădirilor va atinge 650 de miliarde de euro până în 2050, acesta este probabil doar începutul.
Sursa: https://www.ecoworks.tech/