- Anual, 50 de miliarde de tone de nisip sunt prelucrate, la nivel global.
- Nisipul este un ingredient cheie în producția de beton și sticlă.
- Au apărut deja rapoarte despre o piață neagră a nisipului, în stil mafiot.
Cel mai extras material solid din lume și a doua cea mai utilizată resursă globală după apă, nisipul este materia primă utilizată pe scară largă în aproape orice proiect de construcții de pe Pământ. Aproape 50 de miliarde de tone utilizate anual, suficient pentru a construi un zid de 25 de metri înălțime și 25 de metri lățime care să înconjoare planeta.
Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) cu sediul în Kenya a lansat, la sfârșitul lunii aprilie 2022, un nou raport cu recomandări pentru evitarea crizei cauzată de deficitul de nisip: Sand and Sustainability: 10 Strategic Recommendations to Avert a Crisis. Acest rezumat urmează unui raport de conștientizare al UNEP din 2019, în care organizația consideră că criza nisipului a fost „trecută cu vederea”.
„Pentru a obține o dezvoltare durabilă, trebuie să schimbăm drastic modul în care producem, construim și consumăm produse, infrastructuri și servicii”, scrie Pascal Peduzzi, coordonatorul UNEP pentru acest raport. „Resursele noastre de nisip nu sunt infinite și trebuie să le folosim cu înțelepciune. Dacă putem înțelege cum să gestionăm materialul solid cel mai extras din lume, putem evita o criză și putem trece către o economie circulară”.
Nisipul este peste tot, sub picioarele noastre, în pereții din jurul nostru și, din ce în ce mai mult, în buzunarele noastre. Cel mai important ingredient la fabricarea betonului? Nisipul. Ce este sticla? Nisip topit. Care este coloana vertebrală a siliciului, un material extrem de important în industria high-tech și în producția dispozitivelor mobile de tot felul? Nisipul. Prin urmare, cererea mondială de nisip a început să golească albiile râurilor și plajele.
La nivel mondial, activitatea de exploatare a nisipului este aproape nereglementată, așa că atunci când nisipul este extras din zone sensibile, se afectează biodiversitatea și se creează riscuri suplimentare de mediu care se pot transforma în amenințări fizice. UNEP dorește să se implementeze un standard internațional pentru extragerea nisipului din mediile marine și solicită înființarea unei autorități centrale, care să urmărească utilizarea nisipului la nivel mondial și să promoveze în același timp utilizarea altor materiale. Oficialii vor să asigure stimulente pentru proiectele de construcții care renunță la utilizarea nisipului și folosesc piatră concasată, materiale de construcție reciclate provenite din demolări sau produse secundare miniere (steril) – cele trei alternative principale la nisipul natural.
Apărut în mod natural de-a lungul a mii sau chiar sute de mii de ani, majoritatea nisipului își are originea în munți și se formează pe măsură ce râurile îl aduc în aval, spre oceane. Desigur, nisipul este elementul cheie al plajelor din întreaga lume, dar el are, de asemenea, un rol major pentru mediu – este un factor de protecție împotriva furtunilor, asigurând habitate naturale sănătoase pentru o varietate de specii și protejând împotriva eroziunii.
„Desigur, nimic nu este mai pur și mai ieftin decât nisipul natural. Și asta a creat o lume interlopă a nisipului„, spune jurnalistul independent Vince Beiser pentru NPR. „Crima organizată a preluat afacerile cu nisip”, spune el. „Și face ce fac mafiile peste tot. Mituiesc poliția. Mituiesc polițiștii. Și dacă le stai în cale, te vor ucide”.
Pe măsură ce lumea în curs de dezvoltare crește, la fel cresc și afacerile cu nisip. Țări precum India, Indonezia, China au cele mai mari probleme, spune Beiser, iar China folosește mai mult nisip decât orice altă țară, aproximativ jumătate din consumul global. În Asia de Sud-Est, câteva mici insule au dispărut deja, doar pentru că nisipul lor a fost exploatat.
Nisipul este materialul cu care am construit o lume. Dar deja au apărut primele semne ale crizei.
Sursa: https://www.unep.org/resources/report/sand-and-sustainability-10-strategic-recommendations-avert-crisis