Pe măsură ce economia mondială este în pragul recesiunii, se caută modalități de a economisi bani în proiectele de construcții. Un material care câștigă popularitate ca material de construcție este lemnul. Lemnul este mai puțin costisitor decât betonul și oțelul, are o amprentă de carbon mai mică și poate fi folosit pentru a construi mai rapid. Cu toate acestea, lemnul este un material foarte inflamabil și, în urma schimbărilor climatice, care fac incendiile de vegetație mai comune, există o cerere crescută pentru materiale de construcție rezistente la foc.
O soluție a fost propusă de un grup de oameni de știință de la Universitatea Tehnologică Nanyang, Singapore (NTU Singapore). Invenția echipei conduse de conf. univ. Aravind Dasari este o peliculă invizibilă rezistentă la foc.
Când este încălzit la 300˚C, stratul de rășină, care are aproximativ 0,075 mm grosime și este invizibil cu ochiul liber, se extinde într-un strat de carbon negru cu o grosime de peste 80 de ori mai mare decât grosimea stratului inițial. Învelișul carbonizat este rezistent la căldură și acționează ca o peliculă izolatoare, împiedicând arderea lemnului și prevenind astfel răspândirea flăcărilor. În timpul arderii, pelicula produce, de asemenea, mai puțin fum.
Echipa lucrează acum la comercializarea tehnologiei, care are potențiale aplicații în industria construcțiilor și a mobilei. Cu un cost de doar 2 USD pentru acoperirea unui metru pătrat de material lemnos, invenția este în stadiul de licențiere. Până în prezent, pentru finanțarea dezvoltării, s-au obținut 250.000 de dolari singaporezi (aproximativ 180.000 euro) prin Fondul NTUitive Gap.
Construcțiile din lemn înregistrează o renaștere a popularității. În Marea Britanie, de exemplu, un studiu al MTW Research previzionează că în 2022 se va înregistra o creștere de 70 de milioane de lire sterline (aproximativ 82 de milioane de euro) în sectorul construcțiilor de case din lemn. Utilizarea lemnului oferă o serie de beneficii de sustenabilitate, cum ar fi stocarea carbonului și reducerea deșeurilor. Întrucât în multe regiuni din lume schimbările climatice generează un risc crescut de incendii, inovațiile precum pelicula echipei NTU vor fi cruciale dacă utilizarea lemnului ca material de construcții se va intensifica.
Surse:
https://www.ntu.edu.sg/mse/news-events/news/detail/invisible-coating-that-turns-wood-fireproof–a-p-aravind-dasari
https://www.ntu.edu.sg/news/detail/invisible-coating-that-protects-wood-from-fire
https://venturertimberwork.com/