PLASMABIT – sistem care pune la dispoziție energie geotermală aproape oriunde

Energia regenerabilă ia avânt, dar mulți consideră că progresul nu este suficient de rapid. Compania slovacă GA Drilling susține că micile schimbări nu vor ajuta. De aceea, a dezvoltat o serie de soluții geotermale scalabile care se bazează pe foraje la mare adâncime pentru a profita de căldura din subteran, combinând forajul cu o infrastructură de suprafață scalabilă.

GA Drilling folosește sistemul său patentat PLASMABIT pentru a fora până la adâncimi de 10 kilometri. La această adâncime, există o sursă nelimitată de energie geotermală sub formă de căldură, practic în orice loc de pe Terra. Deși forajul la mare adâncime este în mod normal extrem de costisitor, sistemul GA reduce costurile de foraj și crește eficiența economică.

PLASMABIT este un sistem modular care poate fi conectat la alte echipamente disponibile comercial și este mai puțin predispus la uzură mecanică deoarece nu necesită contact fizic cu roca, reducând numărul opririlor neplanificate, costul reparațiilor și înlocuirilor costisitoare. De asemenea, produce mult mai puțin zgomot decât forajul convențional, putând fi utilizat în zone populate.

Compania își descrie sistemul ca o „platformă modulară inteligentă” și spune că reprezintă „o evoluție clară, cu avantaje precum costurile, performanța, durata de viață și impactul asupra mediului în comparație cu un sistem mecanic convențional de foraj la adâncimi mari”. Acesta adaugă că, „utilizând tehnologia noastră unică, orice locație de pe Pământ poate furniza energie geotermală curată, ieftină și disponibilă non-stop”.

Comparație între costurile de foraj convențional și PLASMABIT

Energia geotermală este o sursă nelimitată de energie regenerabilă. Cu toate acestea, are și dezavantaje majore, inclusiv specificitatea locației – centralele geotermale trebuie construite în locuri în care energia este aproape de suprafață și ușor accesibilă. Este, de asemenea, o resursă costisitoare, din cauza costurilor de foraj, împreună cu riscul de cutremure și de eliberare de gaze în timpul forajului. GA Drilling susține că sistemul său de foraj cu plasmă la mare adâncime va atenua majoritatea acestor riscuri, precum și că va reduce costurile de foraj la aceste niveluri de adâncime. Dacă se va dovedi de succes, sistemul ar revoluționa industria energiilor regenerabile.

Energia geotermală este singura sursă regenerabilă de energie curată, disponibilă 24/7/365. Funcționează indiferent de condițiile meteorologice sau de ciclul zi-noapte.
Miezul fierbinte al Pământului este cea mai mare, accesibilă și mai durabilă „baterie” – 99% din volumul său are o temperatură peste 1.000˚C. Este o sursă constantă și previzibilă de energie „gratuită”, care va dura 6 miliarde de ani.

Provocările actuale în privința forajului geotermal sunt costurile prohibitive de foraj, ineficiența operațiunii de foraj la adâncimi mai mari și disponibilitatea energiei geotermale pentru doar 3% din suprafața Pământului. Platforma inteligentă de foraj PLASMABIT® depășește aceste limite cu o fiabilitate fără precedent.

Sursa: gadrilling.com

Din aceeași categorie