Procedeu avansat de reciclare a deșeurilor de material plastic, testat la o rafinărie din Scoția

Utilizarea materialelor plastice este în creștere la nivel mondial, însoțită de o opoziție din ce în ce mai puternică față de poluarea cu plastic. Prin urmare, există o nevoie presantă de a optimiza procesele de reciclare. Dar unele materiale plastice, cum ar fi ambalajele flexibile, sunt foarte greu de reciclat. Acest lucru stimulează inovația în „reciclarea avansată” – un termen general pentru o serie de procese care transformă polimerii din plastic reducându-i la moleculele originale.

Reciclarea avansată face posibilă reciclarea articolelor din plastic care nu pot fi reciclate prin metode tradiționale, crescând perspectiva unui sistem în circuit închis pentru managementul plasticului. Provocarea acum este de a extinde procesele avansate de reciclare.

O companie britanică a dezvoltat un proces de piroliză pentru reciclare avansată. Această tehnologie transformă materialele plastice scoase din uz – care altfel ar fi trimise la groapa de gunoi sau arse – într-o materie primă lichidă care este apoi folosită pentru a se produce ambalaje alimentare din material plastic. La Grangemouth, țițeiul va fi înlocuit cu acest produs reciclat, pe care compania petrochimică o va încorpora în procesul tehnologic existent din rafinărie.

Procesul avansat de reciclare a deșeurilor din material plastic urmează să fie testat la instalația din Grangemouth, Scoția | Sursa foto INEOS

Procesul are deja un istoric de succes, fiind implementat din anul 2017 la două fabrici de reciclare din Spania. După finalizarea perioadei de testare, partenerii intenționează să colaboreze cu guvernul Regatului Unit pentru a construi o nouă fabrică de reciclare capabilă să gestioneze volume comerciale de deșeuri. Materialele plastice reciclate vor fi folosite la producerea de ambalaje pentru dulciuri, biscuiți și alimente pentru animale de companie.

În ultimii ani, apar din ce în ce mai multe moduri inovative și interesante de reciclare a materialelor plastice, cum ar fi transformarea deșeurilor medicale din material plastic în toalete portabile sau crearea unor articole vestimentare utilizând sticle de plastic reciclate.

Toaletă portabilă realizată din tăvi medicale reciclate | Sursa foto To.org

Din aceeași categorie