Purificator de aer și filtru COVID-19 pentru stațiile de autobuz

O problemă majoră în încercarea de a găsi o soluție pentru mediile urbane poluate este dificultatea purificării aerului exterior. Compania Sino Group din Hong Kong și gigantul multinațional Arup (91 de birouri în 39 de țări cu 11.000 de designeri, ingineri, planificatori și consultanți) au dezvoltat un proiect de cercetare care poate oferi un răspuns. Ele au dezvoltat un sistem de purificare a aerului care este integrat într-un adăpost dintr-o stație de autobuz și care folosește un sistem de filtrare pentru a curăța aerul.

Sistemul de filtrare, denumit City Air Purification System 2.0 (“CAPS 2.0”), funcționează prin aspirarea aerului trecerea acestuia printr-un filtru multi-HEPA și apoi tratarea cu un dezinfectant Plascide, pentru a se îndepărta atât particulele fine în suspensie (PM10 și PM2.5), cât și bacteriile, alergenii, ciupercile și virusurile din aer. Sistemul este, de asemenea, proiectat pentru a genera presiune pozitivă în scopul creării unei perdele de aer, care să acționeze ca o barieră împotriva poluanților pentru persoanele din interiorul stației de autobuz.

CAPS 2.0 a fost testat pe o perioadă de două săptămâni pe o stradă aglomerată din Hong Kong. Un sistem de control inteligent permite monitorizarea în timp real, compararea datelor și afișaje interactive, oferind informații în timp real despre vreme, calitatea aerului și orarele autobuzelor. Pe parcursul perioadei de testare, datele empirice au arătat o reducere medie de 40% a concentrației de poluanți ai aerului în zonele adiacente.

Dr. Jimmy Tong, reprezentantul companiei Arup a remarcat că datele empirice au arătat „rezultate încurajatoare cu o îmbunătățire semnificativă a concentrației de poluanți. […] Sistemul de purificare a aerului permite de asemenea generarea unor curenți de aer în spațiile dintre clădiri și drumuri, care îmbunătățesc ventilația pe trotuar, pe lângă purificarea aerului prin filtrare”. Andrew Young, Director Asociat de Inovare la Sino Group, consideră că „sistemul Caps 2.0 este o dovadă a modului în care conectarea partenerilor locali cu idei similare poate accelera găsirea de soluții inovatoare pentru provocările din viața reală”.

Sistemul urmează a fi relocat, pentru colectarea de date suplimentare. Echipa intenționează, de asemenea, să instaleze sisteme de control inteligente pentru a controla orele de funcționare, panouri solare pentru a asigura necesarul de energie electrică, plăci de pavaj care să genereze energie prin pășire și un sistem de răcire cu vapori de apă pentru zilele toride. Dezvoltatorii CAPS 2.0 mai atrag atenția că tehnologia poate fi adaptată cu ușurință la o varietate de medii construite, cu potențial de utilizare pentru aproape orice tip de rețea de transport public.

Trei inovații dezvoltate și susținute de Sino Group au fost onorate cu medalii de aur și argint la cea de-a 47-a Expoziție internațională de invenții de la Geneva. Medaliile de aur au fost acordate sistemului de purificare a aerului urban (generația a doua) și sistemului hidroenergetic pentru clădiri (generația a treia) dezvoltate de Sino Group, în timp ce sistemul de iluminat inteligent pentru parcări a primit medalia de argint.

Andrew Young, director asociat pentru inovare al Sino Group (dreapta), la cea de-a 47-a Expoziție internațională de invenții de la Geneva

La nivel global, poluarea aerului este o problemă majoră. De fapt, Organizația Mondială a Sănătății clasifică poluarea aerului drept cea mai mare problemă de sănătate a mediului la nivel global. Pentru a găsi o rezolvare, inovatorii lucrează la o mare varietate de opțiuni de reducere a poluării. Acestea variază de la bariere montate pe marginea drumului care să devieze poluarea departe de pietoni, până la o „fereastră” care funcționează ca un purificator de aer. În cele din urmă, însă, o soluție permanentă se va găsi doar dacă se va reduce utilizarea combustibililor fosili.

Surse:
https://www.sino.com/en/media-centre/press-release/2015/sino-green-and-arup-unveil-city-air-purification-system-innovative-solution-for-a-cleaner-community/
https://www.sino.com/en/about-sino/awards/2019/sino-group-innovations-honoured-at-the-47th-international-exhibition-of-inventions-geneva/

Din aceeași categorie