Raport Agent Green: Ipocrizie. Distrugerea cinică a pădurilor seculare din România de către IKEA

26 august 2021, Viena, București – Agent Green a publicat raportul de investigații asupra degradării deliberate a pădurilor seculare din România aflate în proprietatea IKEA. Raportul intitulat ”Ipocrizie. Distrugerea cinică a pădurilor seculare din România de către IKEA” evidențiază probleme sistemice de management forestier în ceea ce privește mai multe păduri din România care sunt deținute de compania suedeză.  Pe parcursul ultimilor 2 ani, investigatorii Agent Green au documentat în detaliu mai multe încălcări ale legilor în domeniul forestier și al protecției mediului. Aceste încălcări au un impact negativ asupra habitatelor locale. O parte dintre aceste suprafețe forestiere deținute de IKEA sunt înregistrate ca arii protejate ca urmare a importanței lor pentru protejarea faunei.

În investigațiile anterioare am arătat cum lemnul tăiat din păduri virgine ale Statului român din munții Țarcu ajung în mobila IKEA din întreaga lume după ce erau tăiate de o firmă locală, transformate în plăci la fabrica din Kronospan din Sebeș și asamblate în mobilă în fabrica Ecolor din Cluj. Astăzi arătăm că nici măcar în propriile păduri IKEA nu are mai multă grijă. Este la fel de ipocrită, discrepanța între promisiuni și realitate fiind de-a dreptul cinică, iar afacerea companiei una opacă”, acuză Gabriel Păun, președintele Agent Green.

În baza dovezilor colectate, Agent Green poate să concluzioneze că IKEA se angajează în practici forestiere care presupun exigențe minime de la angajații și subcontractanții societății care își desfășoară activitatea pe terenurile societății, aducând astfel prejudicii mediului, comunităților și ariilor naturale protejate. O parte dintre aceste acte de distrugere sunt comise în interiorul sau în apropierea unor situri Natura 2000 desemnate de UE care ar trebui să fie protejate în temeiul directivelor UE. Este și cazul pădurii Valea Neagră care a fost rasă în imediata vecinătate a satului Târâtu, județul Vrancea și a ariei protejate Natura 2000, o zonă unde alunecările de teren fac ravagii și exploatările IKEA riscă să izoleze complet această comunitate care este legată de restul lumii de un singur drum. Tăierile au fost realizate fără să existe amenajament silvic aprobat și fără studiu de evaluare a impactului asupra mediului.

Tăiere rasă realizată în anul 2021 în proprietatea IKEA în imediata vecinătate a satului Târâtu, județul Vrancea

Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că IKEA nu ține seama în momentul de față de Strategiile UE în domeniul Forestier și al Biodiversității pentru anul 2030.  Strategia cere protejarea strictă a tuturor pădurilor primare și seculare rămase. IKEA pare în schimb să urmărească activ exploatarea pădurilor seculare de pe terenurile sale înainte de implementarea unei protecții stricte prin lege.

Practic, în plină urgență climatică, IKEA rade cu prioritate pădurile seculare, adică cele mai reziliente în fața provocărilor cauzate de vreme, cele bogate în biodiversitate, care produc cel mai mult oxigen, protejează apa, solul și stochează cel mai mult carbon. Este criminal ce face IKEA”, a adăugat Păun.

Alte amenajamente silvice asemănătoare par să vizeze de asemenea păduri seculare din cadrul întregului portofoliu de păduri al societății IKEA, inclusiv cele care se află în cadrul siturilor protejate Natura 2000.

Agent Green cere IKEA să își schimbe urgent strategia forestieră și să permită protejarea strictă a pădurilor seculare. Autoritățile române și acționarii societății ar trebui să ia imediat măsuri astfel încât să prevină producerea altor daune ireversibile la nivelul anumitor zone menționate în prezentul report.

În plus, organizația cere IKEA să pună în aplicare standardele pe care pretinde că le respectă și să își schimbe strategia forestieră pentru siturile protejate Natura 2000. În calitate de administrator al unora dintre ultimele păduri seculare din România, societatea ar trebui să pună pe primul loc protecția speciilor și a habitatelor, în detrimentul intereselor sale economice și a exploatării forestiere. În plus, IKEA ar trebui să recunoască că tăierile etichetate ca fiind progresive reprezintă de fapt tăieri rase.

În ceea ce privește siturile Natura 2000 din cadrul terenurilor deținute de IKEA, Agent Green ar dori ca tăierile de tip ras și progresiv să înceteze pe durată nedeterminată și ca pădurile primare și seculare să fie protejate strict. În afara acestor zone, acolo unde exploatarea este permisă, organizația recomandă tăierile selective, în conformitate cu conceptul Forever Forest https://www.agentgreen.ro/forever-forest/

IKEA deține aproximativ 50.000 de hectare de pădure în România, astfel încât este cel mai mare proprietar privat de păduri și are, prin urmare, o responsabilitate socială mare.

Sursa: https://www.agentgreen.ro/raport-agent-green-ipocrizie-distrugerea-cinica-a-padurilor-seculare-din-romania-de-catre-ikea/

Din aceeași categorie