Raport al Agenției Internaționale pentru Energie: După scăderea istorică de anul trecut, emisiile de carbon și-au reluat creșterea rapidă

Restricțiile pandemice din 2020 au provocat cea mai mare scădere absolută a poluării cu dioxid de carbon din consumul de energie de după al doilea război mondial. Dar restricțiile au fost atenuate în cele din urmă și, odată cu creșterea activității economice, emisiile au crescut foarte repede, chiar înainte de sfârșitul anului. În decembrie 2020, emisiile la nivel mondial au fost cu 2% mai mari decât în aceeași lună din 2019, potrivit noilor date publicate de Agenția Internațională pentru Energie – IEA.

Emisiile din energie au scăzut cu aproximativ 2 miliarde de tone, sau 5,8% în 2020, față de anul precedent. O astfel de creștere „este fără precedent în istoria omenirii – în linii mari, acesta este echivalentul eliminării tuturor emisiilor Uniunii Europene din totalul global” , menționează autorii raportului.

Conform datelor IEA, atât SUA, cât și UE au înregistrat o scădere a emisiilor cu 10%, cele mai puternice reduceri înregistrându-se în lunile martie, aprilie și mai. China a fost singura economie mare care a înregistrat o creștere a emisiilor, cu 0,8% anual. O mare parte din această creștere s-a înregistrat spre sfârșitul anului. Emisiile Chinei au crescut cu 7% în decembrie 2020 față de luna decembrie 2019.

Categoria cu cea mai mare scădere a emisiilor de consum de energie a fost transporturile, deoarece multe regiuni au fost în carantină, iar activitățile comerciale s-au redus ori chiar s-au închis. Scăderea consumului de petrol a contribuit cu mai mult de jumătate din totalul reducerii emisiilor, 50% din scăderea generală provenind din reducerea traficului rutier și încă 35% din reducerea traficului aerian.

Veștile bune au venit din domeniul energiei regenerabile. Cantitatea de energie electrică generată de soare și vânt a atins pentru prima dată un record de 20% din mixul de surse globale de energie, iar vehiculele electrice s-au vândut în număr record.

În timp ce omenirea luptă pe două fronturi, revenirea la normal și reducerea permanentă a emisiilor, IEA este îngrijorată de un creștere expansivă a emisiilor de CO₂ în perioada post-pandemie. Viteza cu care cererea de energie a revenit odată cu ridicarea restricțiilor pandemice „subliniază riscul ca emisiile de CO₂ să crească semnificativ în acest an” , menționează raportul IEA.

Emisii globale de CO2 legate de energie
Modificările emisiilor de CO2 după combustibil, 1990-2020
Evoluția lunară a emisiilor globale de CO2, în 2020 raportat la 2019
Evoluția lunară a emisiilor de CO2 în economiile majore selectate, în 2020 raportat la 2019

Oamenii de știință estimează că emisiile ar trebui să scadă cu 10% anual înainte ca oamenii de știință să poată detecta reducerea concentrației de CO₂ din atmosferă, concentrație care, de zeci de ani, crește constant.

Ralph Keeling, geochimist la Scripps Institution of Oceanography, a declarat că „utilizarea combustibililor fosili ar trebui să scadă cu aproximativ 10% la nivel mondial și ar trebui să fie susținută timp de un an pentru a se manifesta în mod clar în nivelurile de dioxid de carbon„. Niciun eveniment din istoria de 62 de ani a Curbei Keeling [care reflectă valorile înregistrate de dioxid de carbon din atmosferă și este administrată de cercetătorii de la Institutul de oceanografie Scripps al Universității din California], inclusiv declinul economic global din 2008 și prăbușirea Uniunii Sovietice la sfârșitul anilor 1980, nu a provocat o astfel de scădere. „Influența utilizării combustibililor fosili este de obicei mai puțin perceptibilă în variațiile pe termen scurt decât în tendințele pe termen lung” ,  a adăugat Keeling.

Surse: iea.org, keelingcurve.ucsd.edu

Din aceeași categorie

Leave a Comment