RheEnergise – fluid de înaltă densitate care eficientizează echilibrarea energetică prin hidro-pompare

Sursele de energie curată, cum ar fi cele solare și eoliene, sunt mult mai prietenoase cu mediul decât combustibilii fosili, dar sunt mai puțin fiabile. Din ce în ce mai mult, companiile energetice consideră hidro-pomparea ca modalitate de stocare a excesului de energie regenerabilă. Dar sistemele hidroenergetice convenționale actuale nu pot asigura o eficiență maximă pentru utilizarea energiei din surse regenerabile.

Sistemul High-Density Hydro dezvoltat de RheEnergise pompează un fluid special, de înaltă densitate, între două rezervoare de stocare situate la altitudini diferite, în perioadele de cerere redusă, când prețul energiei este de asemenea mai mic. Pe măsură ce prețul energiei crește, fluidul este eliberat și transportat gravitațional către turbine, care generează energie electrică pentru alimentarea rețelei.

Fluidul bogat în minerale RheEnergise, denumit R19, este de două ori și jumătate mai dens decât apa, care este în prezent utilizată în hidro-pompare. Ca urmare, înmagazinează de două ori și jumătate mai multă energie, deci sistemul poate fi amplasat pe un deal care are o înălțime de două ori și jumătate mai mică. Aceasta înseamnă că sistemul RheEnergise nu are nevoie de munți înalți pentru a fi implementat, ceea ce crește numărul potențialelor locații de amplasare și reduce substanțial costurile de construcție.

Compania intenționează să implementeze un proiect demonstrativ în apropiere de Plymouth până la jumătatea anului viitor. De asemenea, urmărește alte oportunități în Marea Britanie și Europa și se așteaptă să aibă primul său proiect în funcțiune la scară de rețea de cinci megawați încă din 2026. RheEnergise estimează că, doar în Marea Britanie, există aproximativ 6.500 de locații unde ar putea fi amplasat acest sistem.

Pentru a limita încălzirea globală, sistemele energetice trebuie să se decarbonizeze, dar sursele regenerabile de energie sunt intermitente. Conform RheEnergise, stocarea de lungă durată a energiei (LDES) este cheia pentru tranziția la producția de energie cu emisii scăzute de carbon și pentru echilibrarea sistemului energetic al Regatului Unit. Tehnologia RheEnergise poate asigura echilibrarea energiei verzi produsă local și poate asigura stabilitatea și fiabilitatea necesare rețelei din Regatul Unit, pe toată durata tranziției la o energie complet curată.

Sursa: rheenergise.com

Din aceeași categorie