La Salonul Auto 2021 de la Shanghai, compania chinezească BYD, al doilea cel mai mare producător de mașini electrice din lume (după Tesla), a prezentat o nouă platformă pentru vehicule electrice (EV) care va fi oferită și altor producători auto. Inovativa „e-platform 3.0” dezvoltată de BYD se bazează pe tehnologia proprie „Blade Battery” care permite atingerea unor performanțe remarcabile și o autonomie impresionantă; se vorbește de peste 1.000 de kilometri.
Așa cum a anunțat compania din Shenzhen la Salonul Auto din Shanghai, „e-platform 3.0” va sta la baza „următoarei generații de EV-uri inteligente de înaltă performanță” și se caracterizează prin patru avantaje: inteligență, eficiență, siguranță și estetică. În plus, costurile de producție sunt reduse, deoarece componentele de bază sunt standardizate și integrate în platformă.
Potrivit BYD, numeroase module cheie pentru sistemul de propulsie au fost recent dezvoltate. Aceste componente sunt mai mici, mai ușoare, mai puternice și mai eficiente. De exemplu, modulul de propulsie 8-în-1 poate atinge o eficiență de 89%. Potrivit BYD, un vehicul electric construit pe această platformă are nevoie de doar 2,9 secunde pentru a accelera de la 0 la 100 km/h și poate parcurge până la 1.000 de kilometri cu o singură încărcare a bateriei.
Platforma permite, de asemenea, o încărcare rapidă cu 800 de volți, dar nu este menționată o valoare exactă a puterii de încărcare. Producătorul declară că, pentru a putea parcurge 150 de kilometri, timpul de încărcare este de cinci minute. Cu toate acestea, această valoare trebuie tratată cu prudență, deoarece rapoartele privind consumul de energie și autonomia vehiculelor electrice produse în China sunt specificate în conformitate cu standardul chinezesc NEDC. Prin urmare, timpul de reîncărcare nu poate fi comparat direct cu valorile conforme cu standardul WLTP. Același lucru este valabil și pentru autonomia de 1.000 de kilometri, care ar fi o valoare excelentă dacă va fi confirmată și de testele WLTP.
În general, consumul urmează să fie redus cu zece la sută, potrivit BYD. Deoarece „e-platform 3.0” este echipată din fabrică cu o nouă tehnologie de pompare de căldură, autonomia în condiții de iarnă ar trebui să crească cu zece la sută. Cu toate acestea, în comunicatul de presă, BYD nu a prezentat detalii despre noua pompă de căldură.

Pentru bateriile montate între axe, BYD utilizează tehnologia „Blade Battery” – o baterie LFP cu celule cu volum mare, care a fost introdusă în 2020. Deoarece bateriile tip “blade” au avut rezultate bune în cadrul diferitelor teste de impact și penetrare, BYD promovează această tehnologie ca fiind deosebit de sigură în comparație cu tehnologia bateriilor litiu-ion pentru vehicule electrice. Pentru „e-platform 3.0” bateria LFP, care este utilizată pentru prima dată cu o tensiune de sistem de 800 volți, este integrată în structura vehiculului, motiv pentru care rigiditatea torsională a caroseriei este de două ori mai mare.
Datorită ampatamentului lung și consolelor mai scurte ale platformei, BYD nu numai că are posibilitatea să utilizeze baterii mai mari (nu se menționează capacitatea maximă), ci și să asigure un interior mai spațios și o manevrabilitate mai bună datorită centrului de greutate coborât. Sedanurile bazate pe platformă ar trebui să poată atinge o valoare cW de 0,21.
BYD nu specifică când vor fi lansate pe piață primele vehicule bazate pe “e-platform 3.0” – vehiculele urmează să fie prezentate „în viitorul apropiat”. De asemenea, platforma urmează să fie oferită și altor producători. În trecut, pentru dezvoltarea vehiculelor electrice, BYD a colaborat, printre alții, cu Mercedes-Benz și Toyota.
Pe lângă noua platformă electrică, BYD a prezentat, la standul său de la Salonul Auto Shanghai 2021, un nou vehicul electric compact , botezat EA1. Acest vehicul afișează, pentru prima dată, noul logo BYD fără chenarul oval.

În plus, tot la Shanghai 2021, BYD a prezentat „X Dream”, un concept al unui nou SUV premium.

Ambele modele au fost proiectate sub îndrumarea responsabilului de design al BYD, Wolfgang Egger (fost Audi).
Noua versiune hibridă a SUV-ului Tang, un vehicul electric cu 7 locuri, folosește, de asemenea, un sistem “Blade Battery” optimizat.

