Planurile guvernelor multor state de a interzice complet, peste câțiva ani, vânzarea de mașini noi cu motoare cu ardere internă sunt criticate nu numai de marii producători auto, ci și de partenerii lor, care produc componente necesare pentru produsul finit.
În rândul acestora din urmă s-a alăturat recent și Bosch, unul dintre cei mai vechi și mai mari jucători de pe piață. Compania a decis să adopte o poziție îndrăzneață împotriva mașinilor electrice pe baza noilor comentarii ale președintelui său.
Șeful Bosch acuză UE că preferă unilateral mașinile electrice cu baterii și, astfel, dăunează protecției climatice.
Poziția recentă a Toyota, care acordă mult mai puțină atenție producției de vehicule electrice decât concurenți, poate fi înțeleasă – producătorul japonez a investit fonduri enorme în dezvoltarea hibrizilor și vede hidrogenul ca un combustibil alternativ.
De cealaltă parte, companiile cheie precum Bosch cred că unii oameni cu funcții înalte în stat uită adesea că trecerea la vehiculele electrice nu numai că perturbă producătorii de automobile, ci și întregul lanț de aprovizionare cu componente necesare pentru ca acestea să funcționeze.
Potrivit ziarului german Stuttgarter Nachrichten, președintele Consiliului de Supraveghere a Bosch, Franz Fehrenbach, și-a exprimat nemulțumirea față de inițiativele politice în direcția electromobilității. El este sigur că vor exista “standarde duble în dezavantajul motorului cu ardere internă și în detrimentul climatului”. Pe de altă parte, industria germană ar trebui să ia într-adevăr o poziție împotriva acestui lucru.
“Toată lumea știe că nici măcar mașinile electrice din mixul energetic german și european – contrar celor afirmate adesea – nu sunt neutre din punct de vedere climatic. Vehiculele ar fi tratate ca unele cu emisii zero de CO2, deoarece legislativul ascunde bilanțul energetic pentru generarea curentului de încărcare. Emisiile de gaze cu efect de seră care apar pe urma generării energiei electrice și a bateriilor nu sunt luate în considerare la evaluarea impactului electromobilelor asupra mediului și acest lucru nu poate fi considerat o poziție corectă, cinstită.”
Managerul Bosch și-a mai exprimat îngrijorarea că, pentru ușurința funcționării vehiculelor electrice, este necesar să se investească sume uriașe de bani în dezvoltarea infrastructurii de alimentare cu “carburant” electric. În baza evaluărilor personale ar trebui construite cel puțin un milion de puncte de încărcare și asta numai în Germania, până în 2030. În caz contrar, în opinia sa, mașinile electrice nu sunt încă pregătite pentru a ajunge pe piaţă într-un număr mare.
Rămâne de reamintit că Bosch a încercat să investească în baterii de tip solid-state începând cu anul 2017, achiziționând tânăra companie Seeo Inc., însă deja în 2018 gigantul german a abandonat planurile de dezvoltare a acestei afaceri, recunoscându-l ca fiind prea riscant. Dar în domeniul creării de celule de combustie pe bază de hidrogen Bosch cooperează simultan cu mai multe companii, inclusiv cu Nikola Motors. În plus, compania este angajată în dezvoltarea de propulsoare electrice care să fie tot mai eficiente.
Sursa: autoblog.md
foto: stuttgarter-nachrichten.de