Sistem de drone pentru curățarea panourilor solare

Un parteneriat între producătorul israelian de drone Airobotics și compania de servicii pentru fermele solare Solar Drone a dezvoltat un sistem unic de curățare a panourilor solare. Sistemul complet automatizat include o stație de andocare pentru drone care asigură înlocuirea automată a bateriilor și completarea lichidului de curățare.

Panourile solare pot părea sisteme care nu necesită întreținere, dar acestea necesită o curățare periodică pentru a se asigura funcționalitatea deplină. Praful, excrementele de păsări și alți contaminanți le reduc semnificativ eficiența și producția de energie. Curățarea periodică este costisitoare și poate consuma mult timp dacă panourile sunt greu accesibile.

Noul sistem folosește o dronă, iar procesul este complet automatizat. Drona este depozitată în interiorul unui container rezistent la intemperii în apropierea panourilor solare, din care este eliberată periodic pentru a efectua curățarea. Dotată cu senzori LiDAR și camere de cartografiere pentru o poziționare optimă, drona pulverizează fiecare panou solar cu lichid de curățare.

Sistemul este capabil să înlocuiască automat bateriile descărcate și să reumple lichidul de curățare. Acest lucru permite dronei să rămână în funcționare continuă.

Soluțiile din prezent sunt greoaie, neeconomice și incapabile să facă față fermelor solare moderne”, explică fondatorul Solar Drone, Shmuel Yanai. „Credem că intrarea pe piață a tehnologiei Airobotics este o schimbare importantă, cu un potențial economic semnificativ”.

Potrivit Energy Post, „murdărirea” panourilor solare – definită ca energia pierdută din cauza depunerii prafului pe panouri – poate reduce producția de energie cu un procent între 7 și 50 la sută. Astfel de pierderi pot cauza probleme semnificative investitorilor și celor care depind de energia solară generată. Sistemul inovativ Solar Drone apare într-un moment crucial, în care sunt necesare cât mai multe soluții tehnice fiabile, care să țină pasul cu dezvoltarea rapidă a sistemelor de producție a energiei solare.

Sursa: https://www.airoboticsdrones.com/

Din aceeași categorie