Un parteneriat din Norvegia a anunțat recent că planifică să construiască prima instalație de captare a carbonului la scară largă din țară, pentru o centrală termică existentă. Compania de energie regenerabilă Ostfold Energi, împreună cu companiile de inginerie Slaattland Mekaniske și KANFA vor dota stația de incinerare a deșeurilor Rakkestad cu un sistem care va capta până la 90% din emisiile poluante ale instalației.
Instalația de incinerare este relativ mică, producând abur și energie termică pentru încălzirea centralizată a 50 de beneficiari – fiind astfel ideală ca locație pentru un proiect pilot. Construcția este planificată să înceapă în 2022 și să se termine în 2023, capacitatea anuală finală fiind de 10.000 de tone de dioxid de carbon captate.
Sistemul KANFA este modular, permițând o instalare facilă, într-un mod care să minimizeze perturbarea produsă de un șantier amplu și permițând instalarea rapidă a noului sistem în vecinătatea sistemelor de proces curente. În timpul fazei de construcție, carbonul captat va fi vândut fermierilor sub formă lichidă, pentru a fi utilizat ca îngrășământ. Odată ce construcția va fi finalizată, carbonul recuperat va fi reintrodus în centrală ca sursă de energie. Dacă va avea succes, sistemul modular ar putea fi vândut altor facilități mici, care nu au capacitatea de a dezvolta propriile soluții de captare și stocare a carbonului.
Compania internațională de reciclare Geminor a semnat, de asemenea, un acord pentru a livra anual fabricii 6.000 de tone de combustibil derivat din deșeuri (Refuse-Derived Fuel – RDF), drept combustibil secundar. Combustibilul va fi fabricat din deșeuri reziduale provenite din Marea Britanie și Norvegia.
Agenția Internațională pentru Energie (IEA) constată că „implementarea sistemelor de captare a carbonului rămâne mult sub nivelul necesar pentru a se atinge emisii zero net până în 2050”. Cu mai puțin de 30 de proiecte comerciale în exploatare în aplicații industriale la scară largă, oportunitatea de dezvoltare este la fel de mare ca riscul de a înfrunta schimbări climatice devastatoare. Sunt necesare investiții semnificative pentru a dezvolta rapid o varietate de concepte și proiecte pilot până la implementarea completă, pentru a se asigura volume semnificative de carbon capturat. Sistemul modular poate fi o soluție bună pentru modernizarea instalațiilor mai mici, care nu dispun de resursele marilor unități industriale.
Sursa: https://www.ostfoldenergi.no/