Pe măsură ce la nivel mondial se dezvoltă o infrastructură energetică mai ecologică și mai complexă, software-ul permite utilizatorilor să planifice, să monitorizeze și să optimizeze proiecte de producție a energiei electrice
Tranziția către o economie zero net va necesita schimbări uriașe în infrastructura energetică. Nu doar că rețelele electrice ale viitorului vor fi mai curate, ci vor fi și mai descentralizate. În era combustibililor fosili, infrastructura energetică era deținută de un număr mic de jucători mari. Dar, în viitor, lanțul de aprovizionare cu combustibili fosili va fi înlocuit cu active mult mai mici încorporate în mediul existent. Conform startup-ului australian Gridcognition, tranziția energetică reprezintă o tranziție de la „echipamentele mari și ineficiente, la unele mici și inteligente”.
Această tranziție reprezintă o oportunitate uriașă pentru industrie, dar vine cu propriile probleme. Una dintre cele mai dificile probleme este complexitatea planificării și evaluării fiecărui proiect descentralizat – ceva care depășește posibilitățile chiar și al celor mai sofisticate metode de calcul tradiționale. Jucătorii din industrie trebuie să înțeleagă impactul asupra mediului și oportunitățile comerciale ale unei game diverse de active energetice – cum ar fi centralele electrice virtuale, microrețelele, sistemele energetice comunitare și punctele de încărcare pentru vehicule electrice. Și trebuie să ia în considerare, de asemenea, modul în care fiecare proiect interacționează cu ecosistemul energetic în ansamblu și cu peisajul comercial. Este nevoie de o analiză a datelor mult mai sofisticată și aici software-ul Gridcognition își propune să joace un rol important.
Software-ul dezvoltat de startup permite clienților să simuleze diferite variante ale proiectului energetic bazate pe o mare varietate de parametri diferiți – cum ar fi considerente tehnice, locație geografică sau tarife. Simulările analizează toate aceste date complexe, permițând utilizatorului să compare rapid opțiunile bazate pe măsuri de performanță comercială (cum ar fi fluxul de numerar) sau considerații de mediu (cum ar fi cantitatea de emisii de CO2 economisită). De asemenea, software-ul permite utilizatorilor să creeze o „clonă digitală” a unui proiect care poate fi actualizată pe măsură ce proiectul este implementat.
Software-ul Gridcognition este conceput pentru a fi utilizat de o serie largă de beneficiari, inclusiv producători și distribuitori de energie, dezvoltatori de proiecte, furnizori de soluții, utilizatori mari de energie și investitori imobiliari. Startup-ul și-a asigurat deja o serie de clienți și parteneri de profil, cum ar fi Amazon Web Services și a anunțat în octombrie 2021 că intenționează să se extindă pe piața de microrețele din Marea Britanie.
Viitorul energiei va fi descentralizat, digitalizat și decarbonizat,
iar primii veniți vor fi recompensați.
O microrețea este un sistem energetic local, bazat în mod normal pe surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară sau eoliană, care deservește o anumită zonă geografică și poate funcționa autonom față de sistemul energetic național. Se estimează că piața globală a microrețelelor va ajunge la 43 miliarde euro până în 2025, față de circa 26 miliarde euro în 2020. Pe măsură ce microrețelele se răspândesc în întreaga lume, inovatori precum Gridcognition vor ajuta jucătorii din industrie pe de o parte să investească în cele mai eficiente și profitabile active, iar pe de altă parte să gestioneze și să optimizeze activitățile curente.
Surse:
https://gridcognition.com/
https://www.youtube.com/watch?v=LM1G28YYbR0