Robotul agricol autonom asigură protecția culturilor, elaborează hărți și analize, putând acoperi până la 40 de hectare de teren agricol pe zi
Pesticidele sunt utilizate pe scară largă în agricultură pentru a proteja culturile de dăunători și boli. Cu toate acestea, chiar dacă sunt utilizate la niveluri considerate sigure de autoritățile de reglementare, pesticidele pot avea un impact negativ asupra mediului. Studiile au arătat că pesticidele pot provoca o pierdere a biodiversității, inclusiv o reducere a numărului de insecte benefice, chiar a numărului de păsări și amfibieni. În plus, pesticidele pot contamina solul și apa și pot reprezenta, de asemenea, un risc pentru sănătatea umană. Drept urmare, în prezent se pune accentul pe găsirea unor modalități de reducere a utilizării pesticidelor în agricultură. O abordare promițătoare este utilizarea roboticii, deoarece se pot viza mai precis dăunătorii, ceea ce asigură implicit reducerea cantității de pesticid necesară. Printre companiile implicate se numără Solinftec, o companie care a dezvoltat recent un robot care poate asigura, în mod autonom și durabil, tratarea prin pulverizare a suprafețelor agricole.
Această tehnologie are potențialul de a ajuta fermierii să eficientizeze utilizarea substanțelor chimice și să reducă amprenta de carbon. În plus, robotul prezintă rapoarte despre densitatea culturilor, prezența buruienilor, identificarea bolilor și insectelor, identificarea deficienței de nutrienți, precum și alte hărți de date pentru analiză. Toată această activitate este alimentată prin intermediul a patru panouri solare.
„Detecția buruienilor este o problemă majoră, iar Solix este proiectat nu numai să monitorizeze și să scaneze terenurile agricole, ci și să detecteze buruienile cu ajutorul tehnologiei care permite dispozitivului să pulverizeze local, pe plantă, și nu de deasupra, eliminându-se atât pierderile cauzate de curenții de aer, cât și compactarea solului cauzate de utilajele de dimensiuni mari, contribuind astfel la reducerea impactului asupra mediului”, explică Leonardo Carvalho, directorul de operațiuni Solinftec.
În prezent, Solix este în stadiul de proiect pilot, în parteneriat cu cooperativa agricolă GROWMARK și Universitatea Purdue din SUA pe de o parte, Stone Farms și Universitatea Saskatchewan din Canada pe de altă parte, intenționându-se ca tehnologia să devină disponibilă comercial în 2023.
Pe măsură ce populația mondială continuă să crească, este esențial să găsim modalități de a crește în mod durabil producția de alimente. Se estimează că populația lumii va ajunge la 9,8 miliarde până în 2050, ceea ce necesită o creștere a producției agricole cu cel puțin 70%, pentru a satisface cererea de alimente. Această provocare este agravată de faptul că schimbările climatice afectează productivitatea culturilor agricole. Pentru a rezolva această problemă, companii precum Solinftec lucrează la dezvoltarea de soluții robotizate pentru agricultură, vizând creșterea eficienței și productivității, precum și reducerea impactului asupra mediului.
Sursa: solinftec.com