Soluție pentru infrastructurile de energie și apă: acoperirea canalelor cu panouri solare

Instalarea de panouri solare fotovoltaice peste canale este un răspuns remarcabil la legătura dintre energie și apă, care poate avea ca rezultat beneficii multiple atât pentru pentru infrastructura de apă cât și pentru cea de energie. Un studiu publicat de nature.com arată că, pentru rețeaua de canale de 6.350 km din California, care este cel mai mare sistem de transport al apei din lume, au fost realizate simulări hidrologice și tehnico-economice ale acoperirii cu panouri solare fotovoltaice.

Studiile de caz au demonstrat obținerea unor performanțe fotovoltaice îmbunătățite datorită microclimatului mai rece de lângă canal, întrucât eficiența panourilor solare scade pe măsură ce temperatura acestora crește. În plus, s-a constatat că umbrele panourilor fotovoltaice diminuează evaporarea apei din canale și pot atenua dezvoltarea plantelor acvatice dăunătoare. Pe deasupra, amplasarea parcurilor solare deasupra canalelor elimină necesitatea scoaterii din circuitul agricol a suprafețelor de teren necesare construcției acestora.

S-a calculat că acoperirea cu panouri solare a canalelor poate reduce evaporarea anuală cu o medie de 39 ± 12 mii m3 pe km de canal. Prin eliminarea pierderilor de apă cauzate de evaporare, se realizează economii de energie necesară pentru pomparea apei în canale. Per total, s-a calculat că beneficiile economice ale umbririi canalelor depășesc costurile suplimentare ale structurilor de susținere a panourilor necesare pentru acoperirea canalelor.

a) sistem solar montat pe sol
b) structură metalică din oțel peste canal
c) suporți metalici instalați în canal
d) necesar și beneficii pentru montare pe sol
e) necesar și beneficii pentru montare pe canal

Surse: „Energy and water co-benefits from covering canals with solar panels”, de Brandi McKuin , Andrew Zumkehr, Jenny Ta, Roger Bales, Joshua H. Viers, Tapan Pathak și J. Elliott Campbell
https://www.bbc.com/future/article/20200803-the-solar-canals-revolutionising-indias-renewable-energy
https://www.pv-tech.org/punjab-tendering-for-15mw-of-canal-top-solar-pv-projects/

Din aceeași categorie

Leave a Comment