Soluții inovative de management agricol prin automatizare

Deși lumea se concentrează pe îndeplinirea obiectivelor climatice de la Paris și poate împiedica cele mai grave efecte ale încălzirii globale, un lucru este sigur: în următorii ani, ne vom confrunta cu o lipsă de apă tot mai mare și o criză în aprovizionarea cu produse alimentare. Combaterea acestui fenomen va necesita abordări inovatoare în domeniul agriculturii, în special în regiunile mai defavorizate, unde agricultura este încă practicată în ferme mici. Startup-ul tunisian Ezzayra a fost înființat special pentru a ajuta aceste ferme să-și eficientizeze și să-și îmbunătățească managementul agricol.

Ezzayra oferă soluții software care permit fermierilor să profite la maximum de terenurile lor. AgriManager, platforma de management al fermei, permite fermierilor să planifice, să monitorizeze și să analizeze toate activitățile din fermă. Sarcini precum lucrările solului, plantarea, tratamentele, fertilizarea, irigarea, recoltarea, gestionarea stocurilor, gestionarea activelor, vânzările, raportarea și gestionarea resurselor umane pot fi administrate prin doar câteva clicuri.

Caracteristici IGS
(Intelligent Growing System)

  • Controlul irigațiilor
  • Controlul fertigației
  • Model de irigare bazat pe analiză (regiune, tip de cultură etc.)
  • Acces sigur și controlat la parametrii de configurare

Compania a dezvoltat, de asemenea, software și hardware pentru a moderniza și optimiza irigarea și fertilizarea pe baza datelor culese de pe teren, dezvoltând un robot agricol denumit ATLAS, capabil să îndeplinească aceleași sarcini ca un tractor. Robotul este autonom și poate fi controlat prin laptop, smartphone sau tabletă. Datorită tehnologiei video computerizate, robotul poate detecta și identifica bolile plantelor, fiind capabil să prezinte o estimare a recoltei.

Planificare AgriManager

  • Programarea activităților utilizând o bibliotecă integrată
  • Consultarea standardelor industriei (pe tip de cultură)
  • Configurarea rapidă și ușoară a fiecărei activități agricole
  • Estimarea fluxurilor (de numerar și resurse)
  • Acces sigur și controlat la parametrii de configurare

Roboții reprezintă viitorul agriculturii, mai ales că numărul muncitorilor agricoli este în scădere. Loviți de criza severă de muncitori agricoli după Brexit, fermierii britanici au comandat 40 de roboți Thorvald de la Saga Robotics din Norvegia. Acești roboți pot transporta lăzi cu produse sau buruieni, pot recolta căpșuni și pot elimina mucegaiul utilizând lumină ultravioletă. Doar anul trecut, finanțarea startup-urilor din sectorul roboticii și automatizării fermelor a crescut cu 40%.

Mucegaiul provoacă una dintre cele mai răspândite și ușor de recunoscut boli ale plantelor, de la grădina de acasă până la aproape toate fermele agricole de pe glob. Numai în SUA, peste 100 de milioane de kilograme de fungicide chimice sunt folosite în fiecare an pentru a combate boala. Principalul agent patogen, mucegaiul praf, dezvoltă acum rezistență chimică și necesită doze mai frecvente și mai mari de substanțe chimice. În domeniul viticol, dacă nu este eliminat, mucegaiul praf poate reduce randamentul culturilor cu până la 45% și poate afecta negativ calitatea vinului prin creșterea acidității boabelor și reducerea antocianilor (pigmenți flavonoizi găsiți în plante).

Compania norvegiană Saga Robotics a dezvoltat un robot autonom alimentat electric pentru tratarea culturilor de viță de vie, fără utilizare de substanțe chimice. Tratamentul cu lumină UV-C se face cu viteză scăzută, pe timp de noapte, când apărarea împotriva mucegaiului praf este latentă, făcând ca utilizarea unui tractor obișnuit, care necesită prezența umană, să devină ineficientă și costisitoare.

Anul trecut, compania care administrează crama Willamette Valley Vineyards a instalat lumină UV-C în sistemele proprii de climatizare pentru a combate coronavirusul, utilizând tehnologia dezvoltată de NASA pentru Stația Spațială Internațională. Pornind de la această tehnologie, fondatorul Willamette Valley Vineyards, Jim Bernau, a dezvoltat noua tehnologie cu aplicare în domeniul agricol, cu sprijinul universităților americane Cornell și Oregon. El a pus la dispoziție resursele cramei pentru dezvoltarea în continuare a tehnologiei și demonstrarea eficienței acesteia în utilizarea la scară comercială.

Prin adoptarea pe scară largă a acestei tehnologii cu lumină UV-C, s-ar putea reduce considerabil cantitatea de fungicide utilizate în agricultură la nivel mondial.
De asemenea, este tot mai evident că, în următoarele decenii, automatizarea și robotica vor transforma agricultura.

Surse:
http://ezzayra.com/
https://sagarobotics.com/

https://www.wvv.com/Sustainability#4
https://www.youtube.com/watch?v=2TwZ2ex95_E

Din aceeași categorie