Strategie sustenabilă de combatere a dăunătorilor culturilor agricole

Agenții patogeni fungici și bacterieni ai plantelor cauzează pierderi semnificative ale productivității agricole și produc adesea epidemii grave, dificil de gestionat. Produsele agrochimice care utilizează o abordare sistemică reprezintă strategia predominantă de combatere a dăunătorilor la nivel mondial. Cu toate acestea, aceste substanțe agrochimice pot fi extrem de dăunătoare pentru lucrătorii agricoli și pentru mediu, iar dăunătorii microbieni pe care încearcă să-i elimine se adaptează la acestea. Acest lucru are ca rezultat utilizarea din ce în ce mai intensivă și chiar abuzivă a produselor chimice și dezvoltarea unei „rezistențe microbiene”, ceea ce produce un impact negativ profund asupra oamenilor și mediului, afectând sănătatea plantelor și periclitând siguranța alimentară a consumatorilor.

Impactul pesticidelor asupra umanității este șocant. Potrivit WHO și FAO, la nivel global, 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc în fiecare an din cauza consumului de alimente contaminate cu produse agrochimice, iar aproximativ 420.000 dintre aceștia mor, în timp ce alte 3 milioane de muncitori agricoli se confruntă cu otrăviri grave cu pesticide, dintre care 18.000 mor.

Potrivit Pesticide Action Network, pesticidele cauzează scăderea numărului de polenizatori, insecte benefice și afectează sănătatea păsărilor, mamiferelor și animalelor acvatice. În același timp, pierderile de recolte cauzate de dăunători contribuie la risipa de alimente – o problemă importantă, deoarece lumea caută să reducă impactul producției de alimente asupra climei. Astfel, soluțiile inovative care pot să reducă impactul acestor două provocări sunt, prin urmare, vitale.

Daunele cauzate de substanțele agrochimice, nu doar sănătății umane, ci și mediului înconjurător, impun găsirea unor alternative ecologice. Dar este dificil să găsești înlocuitori viabili care să asigure caracteristicile de performanță cerute de producătorii agricoli și de clienții lor.

ClearLeaf, un startup din Costa Rica, a abordat această provocare și propune o serie de soluții inovatoare pentru înlocuirea pesticidelor. Acestea se bazează pe emulsii – amestecuri de lichide lipicioase, netoxice, care acoperă culturile și recoltele vulnerabile la dăunători. Acest înveliș protejează planta și promovează vindecarea țesutului deteriorat. În esență, agenții antimicrobieni din produsele companiei sunt extrem de toxici pentru organismele unicelulare, cum ar fi bacteriile și ciupercile, dar inofensivi pentru oameni, plante, insecte și animale.

Soluțiile ClearLeaf oferă câteva beneficii importante. În primul rând, ClearLeaf oferă unul dintre puținele fungi-bactericide netoxice disponibile oriunde în lume. În plus, soluțiile companiei nu provoacă rezistență microbiană și nu afectează, ba mai degrabă ajută dezvoltarea plantelor. În al doilea rând, bactericidele fungice pot fi aplicate în orice moment al ciclului de creștere și pot fi chiar folosite pentru a asigura protecția după recoltare, păstrând proaspete produsele agricole pe drumul dintre fermă și furculiță. Nu în cele din urmă, tehnologia ClearLeaf nu dăunează biodiversității din fermă.

Potrivit McKinsey, una dintre cele mai importante companii de consultanță la nivel global, industria alimentară și agroalimentară formează o industrie globală de 5 trilioane de dolari. Se estimează că cererea de calorii va crește cu 70% până în 2050, iar cererea de culturi pentru consumul uman și hrana animalelor va crește cu cel puțin 100%. Potrivit Mordor Intelligence și MARKETSandMARKETS, piețele fungicidelor agricole și bactericidelor vor crește până la 33 de miliarde de dolari până în 2023 și vor crește semnificativ mai rapid decât industria alimentară și agricolă.

Surse:
https://www.clearagro.com/,
https://www.youtube.com/watch?v=fz74PCq4cno

Din aceeași categorie